Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORMA SUSTAVA

Policajci prijestupnici morat će na psihijatriju

Neredi u SAD-u
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
18.06.2020.
u 22:09

Američki predsjednik potpisao uredbu kojom se uvodi baza podataka policajaca s pritužbama.

Nakon gotovo mjesec dana velikih prosvjeda koji su se razbuktali diljem Sjedinjenih Američkih Država nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda, kojega je policajac u Minneapolisu doslovno udavio pritišćući mu koljenom vrat punih devet minuta, američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu kojom inicira reformu policijskog sustava.

Vatrogasna mjera

Prema ovom dokumentu, saveznim se fondovima potiču policijski uredi pojedinih gradova i saveznih država na podizanje standarda ponašanja, što uključuje i zabranu gušenja pritvorenika, osim u slučaju izravne borbe, kada je ugrožen život policajca. Predsjednička uredba također nalaže uspostavu baze podataka u koju će biti zavedeni policajci na čiji se rad učestalo pojavljuju pritužbe.

Na temelju informacija iz ove baze podataka pokretat će se psihijatrijski pregledi policajaca i razgovori s djelatnicima socijalne službe. Prilično je izvjesno da je Trump ovu uredbu potpisao prilično nevoljko, kao “vatrogasnu mjeru” kojom bi se zaustavili neredi i smirile tenzije na ulicama američkih gradova, pogotovo kad se zna da je jošprije desetak dana zagovarao “snažnu i energičnu” uporabu Nacionalne garde, odnosno vojnih postrojbi protiv prosvjednika, ali i huligana koji su pljačkali sve pred sobom i uništavali sve na što bi naišli. No Trumpa to nije spriječilo da potpisivanje predsjedničke uredbe predstavi kao svoj osobni uspjeh, brigu za dobrobit crnačkog stanovništva.

– Pitanje je koliko je doista ubojstava u Chicagu ili Baltimoreu završilo uhićenjima. Amerikanci žele zakon i red. Oni to možda ne kažu, ali to je ono što Amerikanci žele – ustvrdio je Trump prilikom potpisivanja uredbe, za koje je vrijeme bio simbolički okružen sedmoricom policijskih dužnosnika u odorama.

I pri tome je povukao prilično jasnu crtu dajući do znanja kako ne želi podržati sve glasnije zahtjeve o rasformiranju policijskih odjela kao što je to odlučilo gradsko vijeće Minneapolisa nakon izbijanja nereda. Doduše, ova odluka još nije provedena u djelo jer nije jasno kako će se očuvati zakon i red na ulicama grada, ali odluka o raspuštanju je na snazi.

– Snažno se suprotstavljam radikalnim i opasnim inicijativama da se raspuste policijske postaje ili da im se ukine financiranje. Posebice sada kada smo postigli najmanju stopu kriminala u povijesti. Amerikanci znaju istinu - bez policije nastupa kaos. Bez zakona nastaje anarhija – ustvrdio je Trump. I dobrim je dijelom u pravu, kada se ima na umu Chaz, dio Seattlea u kojemu su vlast preuzeli prosvjednici i anarhisti i u kojem su odmah zavladali kriminal i lokalne bande.

“Predizborni trik”

Ipak, prosvjednici vođeni pokretom “Black lives matter” (Životi crnaca vrijede), odnosno BLM, drže kako uredbom o reformi policijskog sustava Trump nije ispunio njihove zahtjeve, već je riječ samo o predizbornom triku. I najavljuju da se prosvjedi neće smiriti dok policija doista ne bude reformirana u potpunosti. A s njima se slažu i demokrati poput vođe manjine u Senatu Chucka Schumera koji kaže da uredba neće donijeti promjene. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije