Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE ZA POKUŠAJ UBOJSTVA DJELATNIKA ČISTOĆE

Policajac: Vikao sam mu da stane ili ću pucati. Pucao sam u tlo, a on je preskočio zid

Pokušali spriječiti pljačku automobila pa pljačkaš na njih zapucao
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/8
21.01.2021.
u 15:00

Policajac Damir Fuček svjedočio je da je tog dana s kolegom obilazio to područje. Bili su u civilnom automobilu kada su dobili obavijest da je došlo do pucnjave u kojoj je jedna osoba ranjena

Iskazima policajaca koji su ga uhitili, na zagrebačkom Županijskom sudu je nastavljeno suđenje Mariju Horvatu (41), koji je optužen za pokušaj ubojstva djelatnika Čistoće Josipa Smiljčića.

Prema optužnici Horvat se tereti da je 27. siječnja 2020. na zagrebačkom Bukovcu pokušao provaliti u vozilo kako bi iz njega ukrao stvari. Dok je obijao automobil, oglasio se alarm, a Horvata su primijetili i djelatnici Čistoće koji su bili u blizini.
 - Stani! - povikali su, a Horvat je počeo bježati.

Za njim je potrčao Smiljčić, jedan od djelatnika Čistoće. Sustigao ga je i oborio na tlo. No Horvat se uspio pridignuti i tada je iz Češke zbrojevke koju je imao kod sebe ispalio dva hica prema Smiljčiću. Jedan je hitac Smiljčića pogodio u desnu stranu prsa te ga je teško ozlijedio. Horvat je potom pobjegao, no sustigao ga je i zaustavio jedan građanin koji ga je zadržao do dolaska policije.  Horvata se tereti i da je 22. siječnja 2020. u Zagrebu iz nezaključanog osobnog vozila ukrao pištolj vrijedan 4500 kuna. Inače, na Smiljčića je pucao svega nekoliko dana nakon što je izašao iz zatvora. Višestruko je prijavljivan i optuživan za razna kaznena djela.

Video: Pokušali spriječiti pljačku automobila pa pljačkaš na njih zapucao - ranjen radnik Čistoće

Policajac Damir Fuček svjedočio je da je tog dana s kolegom obilazio to područje. Bili su u civilnom automobilu kada su dobili obavijest da je došlo do pucnjave u kojoj je jedna osoba ranjena.

- To smo saznali u Maksimirskoj pa smo krenuli prema Bukovačkoj i primijetili smo djelatnike Čistoće pored kamiona Čistoće s upaljenim rotacijskim svjetlima. Ti djelatnici su nam objasnili da je njihov kolega uhvatio počinitelja, da su se pohrvali, da ga je taj počinitelj ranio nakon čega se biciklom udaljio u smjeru Barutanskog jarka. Rekli su i da je ozlijeđenog jedna prolaznica odvezla u bolnicu. Naš šef smjene nam je preko radio veze javio da jedna  nepoznata osoba prati počinitelja i dojavljuje  njegovo kretanje pa smo  krenuli u smjeru Barutanskog jarka. Kod Ulice III Rebrovac dočekao nas je taj čovjek koji ga je pratio, pokazao nam je gdje je odložio bicikl i rekao da se  sakrio iza jedne kuće u izgradnji.  Rekli smo mu da  ne ide dalje s nama da ne bi nastradao, tim više što se je radilo o slabo osvijetljenoj ulici - kazao je u svom iskazu Fuček.

Pojasnio je potom de je njegov kolega prvi primijetio Horvata. Povikao mu je da stane te je ispalio  hitac radi upozorenja.
- I ja sam ispalio dva hica, međutim okrivljeni je preskočio ogradu i krenuo u Ulicu Rebar. Pošao sam za njim te sam ljudima koji su izašli na balkone rekao da uđu u kuću jer tražimo naoružanog počinitelja. Kolega je do okrivljenog stigao prije mene, ulovio ga je i svladao ga. Dok ga je okretao na leđa, primijetio je u njegovom džepu jakne pištolj,  koji je bio sav zapetljan s nekim vezicama tako d ga okrivljeni nije niti mogao izvaditi pa ga je izvadio kolega. Raspetljao ga je pa smo pištolj stavili na klupčicu obližnjeg prozora  - posvjedočio je Fuček.

Odgovarajući na pitanja Horvatova branitelja, Fuček je kazao da su im djelatnici Čistoće  pokazali automobil u koji je bilo provaljeno te mjesto gdje se Horvat naguravao sa Smiljčićem.
- Rekli su da  je njihov kolega bio na počinitelju kada su pali na tlo i da ga je počinitelj hicem zapravo odbacio sa sebe - pojasnio je Fuček.

Fučekov kolega Igor Tukera događaj je opisao slično, a pojasnio je i što se događalo kada su ugledali Horvata.
 - Kada smo  došli do križanja Ulice Rebar s  III Rebrovcem  susreli smo osobu koja je pratila okrivljenika i policiji dojavljivala  kuda se kreće. Ta nam je osoba pokazala gdje je okrivljeni sakrio bicikl ispod balkona jedne kuće u izgradnji i rekao nam je da je okrivljeni iza te kuće. Nas dvojica smo krenuli prema toj kući  i ispod balkona smo vidjeli bicikl i ruksak. Iza kuće se čilo neko lupanje  pa sam krenuo s lijeve strane iza kuće dok je kolega osiguravao prednji dio i desnu stranu. Vidio sam jednu osobu u mraku.  Povikao sam "Stoj policija!".  Nakon toga sam ispalio dva metka u tlo. Na to je ta osoba preskočila zid i pobjegla, pa sam krenuo za njom. Preskočio je još jedan zid i nakon toga sam ga uhvatio u dvorištu jedne kuće, sapelo i kada je pao, savladao sam ga i vezao - kazao je Tukera.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Tukera je kazao da su Horvata pitali ima li oružje, te da im je on odgovorio da ima pištolj u jakni.
- Doista smo mu našli pištolj u unutarnjem džepu jakne. U vanjskom džepu je imao nož, a u lijevom čekić koji se inače može vidjeti u autobusima te koji služi za razbijanje stakla u slučaju opasnosti - kazao je Tukera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije