Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj borovo

Polančec: Idem u zatvor, ali tražit ću odgodu jer sam astmatičar

'24.07.2012., Otok Krk, Dobrinj - Bivsi potpredsjednik Vlade Damir Polancec u kuci u Dobrinju na otoku Krku,  gdje vikendima dolazi sa zenom i dijecom.  Photo: Nel Pavletic/PIXSELL'
Nel Pavletić/Pixsell
25.07.2012.
u 09:00

"Rezigniran sam. U brojnim su slučajevima optužnice pale u zastaru, a meni zatvor!"

Damir Polančec, potpredsjednik u Sanaderovoj vladi, trebao bi za tri tjedna početi s izdržavanjem 10-mjesečne zatvorske kazne dosuđene mu zbog slučaja Borovo. U ponedjeljak je u koprivničkoj ispostavi Županijskog suda u Varaždinu podignuo uputnicu za izdržavanje kazne, u kojoj je kao datum za odlazak u zatvor ispisan 13. kolovoza. Polančec će tako biti dosad najviši državni dužnosnik poslan na izdržavanje pravomoćno dosuđene zatvorske kazne zbog zloporabe položaja. U koju će kaznionicu biti upućen, nismo uspjeli doznati. U Stalnoj službi Koprivnica taj podatak tretiraju kao službenu tajnu.

Za bolest šest mjeseci

Bivšemu potpredsjedniku Vlade na raspolaganju je instrument odgode izdržavanja kazne, a molbu može predati još danas.

– Zasad nismo primili takav zahtjev – kazao je jučer Krešimir Kraljic, voditelj Stalne službe u Koprivnici. Dometnuo je kako nije neobično da se zahtjev za odgodu prihvati, ali mora se raditi o razlozima predviđenima zakonom. Primjerice, za bolest osuđenika moguća je odgoda do šest mjeseci, a za neodgodive poljoprivredne radove – što je relativno čest slučaj u praksi – do mjesec dana.

U listopadu 2010. sudac Ivan Turudić Polančecu je izrekao kaznu od 15 mjeseci zatvora zbog toga što je 2008. vukovarskome odvjetniku Petru Miletiću za nepotrebnu studiju o konvalidaciji mirovina u doba Domovinskog rata platio pola milijuna kuna iz državnog proračuna. Potkraj studenoga prošle godine Vrhovni je sud Polančecu u žalbenome postupku kaznu smanjio na deset mjeseci iza rešetaka.

Dane slobode koji su mu do izdržavanja zatvorske kazne preostali Polančec provodi u krugu obitelji, supruge Jasminke i djece, u Dobrinju na otoku Krku, gdje već godinama ljetuju. U prijateljskom je okruženju Dobrinjana koji za Polančeca, inače dobrinjskog zeta, imaju samo riječi hvale.

– U ponedjeljak sam primio rješenje o izdržavanju kazne na koje se moram javiti 13. kolovoza, ali ću, budući da sam astmatičar, zbog stanja koje mi se posljednjih godina zbog stresa pogoršalo, preko odvjetnika u zakonskom roku tražiti odgodu tijekom kolovoza i rujna. Naravno, o sudu ovisi hoće li to prihvatiti – kazao nam je Polančec. Da boluje od astme, javnost do sada nije znala.

– Napravio sam velike uštede za državni proračun i riješio problem diskriminacije radnika Borova srpske nacionalnosti, sve je to uzeto u obzir, zato mi je kazna smanjena ispod zakonskog minimuma. Jedan od trojice sudaca sudskog vijeća Vrhovnog suda uvažio je moju žalbu i drži da nisam učinio nikakvo kazneno djelo. Njegovo izdvojeno mišljenje mi je dostavljeno, što je tračak svjetla u tunelu. Išli smo na ustavnu tužbu, no presuda Ustavnog suda ne odgađa izvršenje kazne. Jednog ću dana, nadam se, ako ne na Ustavnom sudu, onda na sudu u Strasbourgu, potražiti pravdu i dokazati da nisam počinio kazneno djelo i da ću zbog toga biti rehabilitiran jer presudu smatram duboko nepravednom – kazao nam je Polančec.

– Činjenica je da sam odvjetniku Miletiću kroz studiju platio 500.000 kuna koja možda nije toliko vrijedna, ali da to nisam učinio, Miletić se ne bi odrekao honorara od 3,890.000 kuna, što je na sudu i sam potvrdio. Mogao sam mu posve legalno platiti oko osam milijuna kuna, koliko je imao prikazanih troškova, a ja sam mu platio 1,8 milijuna kuna s PDV-om.

Činjenica je da sam odabrao krivi način plaćanja kroz studiju, ali samo zato što je to bio najbrži način. Zašto bih uopće nekome na nedopušten način plaćao 500.000 kuna kad sam legalno mogao platiti osam milijuna kuna – zaključio je Polančec, rezigniran presudom zbog brojnih slučajeva u kojima optužnice redom padaju u zastaru.

‘A Đakićevu sinu uvjetna...’

Naveo je primjer HAC-a, HC-a, sina saborskog zastupnika Josipa Đakića, koji se, tvrdi Polančec, tri puta automobilom zaletio u čovjeka i za to dobio uvjetnu presudu. Podsjetio je i da je bivši čelnik Hrvatskih šuma Beuk dobio uvjetnu presudu za plaćanje milijun kuna Fimi mediji za neizvršene radove...

Komentara 34

ZE
.zeitgeist.
09:12 25.07.2012.

Kako astma može biti razlog za odgodu izdržavanja kazne? Kao astmatičar, Polančec ne mora imati posebni medicinski i/ili bolnički tretman, te astma nije bolest koja dođe i prođe.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:16 25.07.2012.

Hm Ne možeš vjerovati da netko tako razmišlja. Pazi. Njega smeta što su drugima neke stvari otišle u zastaru i nisu nadrapali, a njemu jadniku, - to nije uspjelo. Dakle nije važno što je čovjek lopov, nego dodatno žali, jerr nije mogao ukrasti koliko i drugi, a da mu se ne dogodi ništa. E, to se moja nacijo, zove totalni sumrak normalnog razmišljanja i svijesti.

Avatar _Hedon_
_Hedon_
09:25 25.07.2012.

kako zanimljivo... a ja nemrem komentirat, pojest će me cenzura

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije