Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERNETSKA PREVARA

Pokušao kupiti igračku konzolu pa ostao bez 7 tisuća eura: 'Skoro dignuli i kredit na njegovo ime'

Računalna prevara
Foto: Pixabay/ilustracija
1/2
20.02.2024.
u 11:14

Bez sedam tisuća eura ostao je lakovjerni muškarac koji je preko interneta pokušao kupiti igračku konzolu zbog čega splitska policija još jednom upozorava na računalne prijevare i građane poziva na oprez.

Iz splitske policije izvijestili su da su primili još jednu prijavu za kazneno djelo računalne prijevare u kojoj je muškarac preko internetskog oglasnika pronašao oglas za kupnju igrače konzole, kontaktirao "prodavača" i zatim primio poruku s linkom te, slijedeći daljnje upute, u predviđene rubrike upisao svoje osobne i bankovne podatke.

Naknadno su ga djelatnici banke upoznali da je netko pokušao dignuti brzi kredit na njegovo ime, te da da je u više navrata s njegova računa skinuto preko 7 tisuća eura. "Među evidentiranim kaznenim djelima računalne prijevare u prošloj godini, najviše je bilo phishing prijevara. Prevaranti u vrlo kratkom roku od objavljivanja oglasa kontaktiraju žrtvu i dogovaraju kupnju i dostavu predmeta koji se prodaje. S žrtvama uspostavljaju kontakt preko popularne mobilne aplikacije za komunikaciju te im u poruci šalju poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj." objašnjavaju iz splitske policije. 

VEZANI ČLANCI: 



"Krajnji cilj prevaranata je prikupiti podatke bankovne kartice žrtve koji su potrebni za izvršavanje isplate s računa prodavatelja. Naime, broj kartice i CVV broj (drugi naziv je CVC, troznamenkasti kod na poleđini kartice) koji se traže da žrtva unese na krivotvorenoj internetskoj stranici na koju je došla putem poveznice koju je poslao počinitelj, čim ih žrtva unese postaju vidljivi počinitelju koji ih odmah koristi u legalnoj aplikaciji (internet bankarstvo ili servis za plaćanje na internetu) s ciljem da prisvoji njezin novac. To se najčešće čini kupnjom kriptovaluta ili transferom novca na drugi bankovni račun koji je u pravilu u inozemstvu." detaljno uoućuju iz PU splitsko-dalmatinske i upozoravaju građane da budu oprezni

Počinitelji ovdje vješto koriste neznanje ili zbunjenost žrtve oko procesa uplate odnosno isplate  sredstava s računa. Prilikom uplate na račun, potrebni podaci su IBAN broj računa, dok su za terećenje računa potrebni broj bankovne kartice i sigurnosni kod, a ponekad i dodatna autorizacija ako se radi o 3D sigurnosnoj provjeri.

Obzirom da se skoro svakodnevno pojavljuju novi načini računalnih prijevara, važno je informirati se radi čega Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi preventivnu kampanju „SafetyNet- Bitka za sigurnost“. Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome.

VEZANI ČLANCI: 

 

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
13:35 20.02.2024.

Imaš 7000 € na računu i želiš jeftino kupiti konzolu iz oglasa....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije