Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gdje su seljački vođe

Pokrovac otišao raditi u Njemačku, Mavrović predaje

Tomislav Pokrovac
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
25.08.2014.
u 21:11

U javnosti gotovo više nema ni Mlinarića, Rešetara, Bistrovića i Grivičića

Jedan od najglasnijih seljačkih “vođa” Tomislav Pokrovac svađe i pregovore s resornim ministrima i traktorske barikade zamijenio je “gastarbajterskim” danima u Njemačkoj. Prema vlastitom priznanju Glasu Slavonije, kontroverzni Pokrovac, koji u upisniku od oko 200.000 hrvatskih poljoprivrednika nikad i nije bio registriran kao poljoprivrednik, niti je uspio registrirati svoj Sindikat samostalnih seljaka, u Njemačkoj je, tvrdi, našao posao u struci – u bravariji. Nije, kako kaže, tamo otišao trbuhom za kruhom. Angažiran je na restauraciji vile stare 114 godina.

Daleko od očiju javnosti

Nakon što se ispostavilo da se pregovori sa SDP-ovim ministrom Jakovinom neće voditi na cestama i u traktorskim “čekama” kao s Petrom Čobankovićem, a novca ni za zaslužene poticaje seljacima nema, i osobe poput Pokrovca nestale su sa seljačko-političke scene. Ni Mate Mlinarića, čelnika Nezavisnih hrvatskih seljaka i nesuđenog savjetnika predsjednika Josipovića i nesuđenog europarlamentarca, gotovo nema u javnosti. Neslužbeno doznajemo da je u fazi realizacije biznisa s tovnom junadi.

Željko Mavrović, međunarodno priznati sportaš i hrvatski olimpijac, poslije kratke epizode čelnika Hrvatskog seljačkog saveza i propalog sna bavljenja ekopoljoprivredom, najavio je da se vraća boksu. No danas je predavač, odnosno voditelj programa sporta na Veleučilištu Vern. Darko Grivičić, svojedobni predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), danas uživa daleko od očiju javnosti, ali se i dalje bavi poljoprivredom na oko 1000 hektara zemlje.

Ostao još Laslo

Najoštriji oponenti vladajućih struktura i najustrajniji pregovarači Josip Bistrović i Igor Rešetar danas vode uspješne mljekarske biznise, jedan s mljekarom, drugi s jednom od najmodernijih hrvatskih mliječnih farmi, dok prava seljaka danas gorljivo zastupa još samo Antun Laslo, nekadašnji čelnik ZUSSB-a, a danas udruge OPG-a Život.

– Nemam drugog zanimanja osim poljoprivrede u kojoj nema puno pomaka i ako je čovjek aktivan. No ako je pasivan, još gore – poručuje Laslo.

Komentara 13

PO
ponavljac
21:53 25.08.2014.

Ma Pokrovac je cijelo vrijeme SDP-ov igrač, koliko je novaca bačeno u te tzv poljoprivredne poticaje da bi nam proizvodnja bila sve lošija , sada kada je potrošena krpa, SDP ga je odbacio , a on napokon radi ono što najbolje zna i na čemu mu treba čestitati

FR
frabrne
23:10 25.08.2014.

Nije ni čudo da je digao ruke od poljoprivrede, nadam se samo da nije toliko lud da je otišao kako bi zaradio novac koji bi opet uložio u poljoprivredu. S obzirom kakva nam piskarala određuju pravila nije ni čudo da je poljoprivreda na takvom nivou, jedna od gluposti je i odredba da se plavi dizel može tankirati samo direktno u traktor odnosno neki drugi stroj koji ga ima pravo koristiti. I sad si zamislite situaciju gdje ja ujutro prvo moram sa silokombajnom na benzinsku pa ga natankiram punog (630 litara) i onda tek na polje da bi to napravio izgubiću minimalno sat vremena samo na putu plus tankiranje a što ako budem morao čekati, da bi onda radio nekih desetak sati pa ponovno na benzinsku . S traktorima je malo lakše jer su brži (barem ovi veći) a i ide manje goriva ali opet se dnevno izgubi par sati na gluposti a kad je sezona radova gleda se svaka minuta da se što prije napravi. Navodno da je ta odredba ipak povučena ili će biti povučena, na benziskoj gdje kupujem gorivo za sada još nisu dobili odluku o povlačenju odredbe.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
02:24 26.08.2014.

... zar ne bismo... kao većina normalnih država... trebali poticati poljoprivrednu proizvodnju... i zar ne bismo trebali imati desetke tisuća malih proizvođača zdrave hrane... voća... povrća... cvijeća... ljekovitog bilja i dr....a mi nemamo rezervi hrane za 3 dana... i nikoga nije briga što uvozima čak i krumpir, luk i jabuke... i mlijeko i meso... a i vodu ćemo uskoro početi plaćati strancima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije