Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIJUMČARILI IH IZ BiH

Pokrenuta istraga protiv šestorice zbog šverca migranata

Zagreb: Policija u zadnje vrijeme pojačano nadzire migrante koji se okupljaju oko Glavnog kolodvora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
10.06.2023.
u 11:51

Okrivljenici su od granice Hrvatske i BiH do Zagreba prevezli najmanje 26 stranaca bez dozvole boravka u Hrvatskoj

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestero hrvatskih državljana (1988., 1996., 1999., 2001., 1992., 1973.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da su se, u razdoblju od 22. ožujka do 13. travnja 2023. na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, I., II. i III. okr. te nepoznata muška osoba iz BiH povezali u zajedničko djelovanje u cilju da se nepripadno materijalno okoriste kontinuiranim ilegalnim prevođenjem stranih državljana kojima nije dozvoljen boravak u Hrvatskoj preko granice BiH i Hrvatske i njihovim daljnjim prijevozom kroz Hrvatsku za novčanu naknadu.

U okviru tog djelovanja su I. i II. okr. s osobom iz BiH dogovarali prelazak stranaca preko ilegalnih prijelaza između Hrvatske i BiH. Zatim je I. okr. kao vozača angažirao IV. okr., a III. okr. je angažirao još V. i VI. okr. koji su, znajući da sudjeluju u organiziranom prevođenju stranaca bez dozvoljenog boravka u Hrvatskoj, prevozili strane državljane i obavljali posao prethodnice vozačima radi uočavanja i izbjegavanja policijskih ophodnji, dok su I. i II. okr. također obavljali poslove vozača i prethodnice.

VEZANI ČLANCI:

Na opisani način okrivljenici su od granice Hrvatske i BiH do Zagreba prevezli najmanje 26 stranaca bez dozvole boravka u Hrvatskoj. Nakon toga su I., II. i III. okr. od osobe iz BiH preuzimali novčanu naknadu od najmanje 600,00 eura po prevezenoj osobi i tako su pribavili sveukupno najmanje 15.600,00 eura. Novac su potom međusobno dijelili sukladno svojim ulogama u zločinačkoj organizaciji.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije