Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pokrenuta istraga protiv bivšeg zamjenika šefa Bandićeva kabineta i još šest osoba

USKOK je, na temelju kaznene prijave PN USKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv sedmero hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela
05. listopada 2016. u 13:03 34 komentara 9725 prikaza
Robert Ljutić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Na temelju policijske prijave Uskok je pokrenuo istragu protiv Roberta Ljutića, suradnika zagrebačkog gradonačelnika koji je posljednjih godina u njegovu uredu obnašao više dužnosti te još šest osoba zbog sumnje da su primali i davali mito, trgovali utjecajem, krivotvorili službene isprave te pomagali u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju. Uskok sumnja da je Ljutić navodnim nezakonitostima stekao "nepripadnu imovinsku korist" od najmanje 440.000 kuna, zajedno s drugoosumnjičenom Sanjom Bančević Medenica, dok je za najmanje 53 tisuće kuna oštećena udruga Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ).

Ne navodeći imena osumnjičenika Uskok je na svojoj internetskoj stranici objavio da je Ljutić bio stvarni voditelj poslovanja u tvrtki gdje je Bančević Medenica direktorica te da su se dogovorili da će "osigurati korištenje udruge ZAFAZ za potrebe poslovanja" svoje tvrtke. Ljutić je pritom, tvrdi tužiteljstvo, koristio okolnost da se ZAFAZ uglavnom financira gradskim novcem te da on "kao suradnik gradonačelnika Grada Zagreba ima utjecaj na odobravanje zahtjeva udruge ZAFAZ za dodjelu financijskih sredstava". "U cilju realizacije dogovorenog III. okrivljenik je, kao predsjednik udruge ZAFAZ, neosnovano nalagao plaćanja u korist navedenog trgovačkog društva, dok je II. okrivljenica udruzi ZAFAZ ispostavljala fakture za usluge koje stvarno nisu obavljane", objavio je Uskok.

Sumnjaju i da je ZAFAZ plaćao troškove njihove tvrtke "sukladno fiktivnim računima koje je ispostavljao IV. okrivljenik, kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva", ali i da su u dogovoru s posljednjom trojicom osumnjičenih Ljutić i Bančević Medenica izvlačili novac iz svoje tvrtke. "Pri tome je II. okrivljenica s VI. okrivljenikom dogovorila da će njegovom trgovačkom društvu omogućiti da bez plaćanja zakupnine njezinom trgovačkom društvu, u iznosu od najmanje 50.000 kuna, koristi jednu ugostiteljsku i jednu trgovačku kućicu na manifestaciji 'Adventski štiklec' te da će VI. okrivljenik zauzvrat angažirati drugo trgovačko društvo kojemu će društvo II. okrivljenice plaćati fiktivne račune", izvijestio je Uskok.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti: 

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PN USKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv sedmero hrvatskih državljana (1967., 1970., 1960., 1964., 1963., 1980., 1964.)  zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju, trgovanja utjecajem, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, poticanja i pomaganja u krivotvorenju službene ili poslovne isprave te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju. (5.10.2016.)

Osnovano se sumnja da su se, od početka ožujka 2013. godine do kraja siječnja 2016.godine, I. okrivljenik, kao službenik u Uredu gradonačelnika Grada Zagreba i to stručni savjetnik za odnose s građanima u Odsjeku za građane Službe za informiranje u Uredu gradonačelnika do 10. veljače 2014., voditelj Odsjeka za odnose s javnošću u Kabinetu gradonačelnika u Uredu gradonačelnika od 11. veljače 2014. do 26. ožujka 2014. te stručni suradnik za protokol u Odsjeku za protokol Kabineta gradonačelnika u Uredu gradonačelnika od 27. ožujka 2014. nadalje, te kao stvarni voditelj poslovanja jednog trgovačkog društva, i II. okrivljenica, kao direktorica tog trgovačkog društva koje poslovnu djelatnost ostvaruje organiziranjem manifestacija na području Grada Zagreba, dogovorili da će I. okrivljenik, koristeći okolnost da je službenik u upravljačkim strukturama Grada Zagreba, te da se djelovanje udruge Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) u najvećem dijelu financira proračunskim sredstvima Grada Zagreba i da kao suradnik gradonačelnika Grada Zagreba ima utjecaj na odobravanje zahtjeva udruge ZAFAZ za dodjelu financijskih sredstava Grada Zagreba potrebnih za rad udruge, osigurati korištenje udruge ZAFAZ za potrebe poslovanja trgovačkog društva u kojem je I. okrivljenik stvarni voditelj poslovanja, a II. okrivljenica direktorica.

U cilju realizacije dogovorenog III. okrivljenik je, kao predsjednik udruge ZAFAZ, neosnovano nalagao plaćanja u korist navedenog trgovačkog društva, dok je II. okrivljenica udruzi ZAFAZ ispostavljala fakture za usluge koje stvarno nisu obavljane. Osim toga,  udruga ZAFAZ vršila je i plaćanja troškova navedenog trgovačkog društva nastalih iz poslovnog odnosa s drugim subjektom, sukladno fiktivnim računima koje je ispostavljao IV. okrivljenik, kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva. Nadalje, I. okrivljenik i II. okrivljenica su fiktivnim poslovima koje su dogovorili s V., VI. i VII. okrivljenicima, kao odgovornim osobama drugih trgovačkih društava, u svoju korist izvlačili novac iz trgovačkog društva u kojemu je I. okrivljenik stvarni voditelj poslovanja a II. okrivljenica direktorica. 
Pri tome je II. okrivljenica s VI. okrivljenikom dogovorila da će njegovom trgovačkom društvu omogućiti da bez plaćanja zakupnine njezinom trgovačkom društvu, u iznosu od najmanje 50.000,00 kuna, koristi jednu ugostiteljsku i jednu trgovačku kućicu na manifestaciji 'Adventski štiklec', te da će VI. okrivljenik zauzvrat angažirati drugo trgovačko društvo kojemu će društvo II. okrivljenice plaćati fiktivne račune. Na opisani je način I. okrivljeniku i II. okrivljenici pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 440.000,00 kuna, dok je udruga ZAFAZ oštećena za najmanje 53.200,00 kuna", stoji u priopćenju USKOK-a. 

>>'Monstruozno je i žalosno da netko krivotvori diplomu'

>>Zamjenik šefa Bandićeva kabineta ranč ogradio bodljikavom žicom

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • AAlien:

    Kažete ukupna počinjena šteta 500000 kuna? Samo jednoj firmi u vlasništvu Mrsićeve žene htjeli su poslati u zastaru dug od 10,5 milijuna kuna, a vjerovatno bi u tome i uspjeli da se nije digla kakva takva medijska buka. A pitanje ... prikaži još!e je što će od svega biti kada padne pozornost sa slučaja. Tu naravno nema kriminala jer drugovi partijci po svojoj su definiciji nepogrešivi. I to što je dug nastao kada je gospođin suprug bio na mjestu ministra u Milanovićevoj vladi također nije nimalo sporno. Sve je to čisto za Bajića i Cvitana. Pravo pitanje koliko je takvih slučajeva otišlo u zastaru, koliko je oštećen proračun. Kada drugari pljačkaju oni to rade elegantno i u rukavicama.

  • bovar12:

    Pokrenuta istraga partijskog pnuskok-a i to je odmah velika vijest za večernjak, po večernjaku su vjerojatno i krivi jer tako tvrdi Milanovićeva privatna policija. Taj isti pnuskok i uskok već 3 godine provode istragu protiv Jakovine oko kvota za šećer, ... prikaži još! "istražuju" već dvije godine kaznenu prijavu protiv Zmajlovića oko zgtowera , a prijavu Mladena Hrgareka, vlasnika marketinške agencije Madison Consulting, protiv predsjednika SDP-a Zorana Milanovića zbog izvlačenja novca iz sdp-a su odbacili. To je taj hrvatski selektivni represivni aparat u službi partije. Glavno da se ne bave poskupljenjem struje i Milanovićevom pogodovanju teškom 1,8 milijardi kuna. Zakon omerte vlada i kod afere "Mrsići" 10 milijuna kina samo tako isparilo i nikom ništa, a novinarka koja je sve otkrila je dobila otkaz.

  • ravdro:

    Istražuju, a dokaza nemaju, ali oni eto istražuju, a u slučaju izvlačenja novca iz sdp-a od Milanovića postoje svjedoci, a uskok to ne istražuje. Ovo više nije normalno, uskok je dno dna i tko vjeruje u njihovu profesionalnost je zaštićeni sdp-ovac.