Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pokrenut stečaj u tvrtki KIO, 460 radnika ostaje bez posla

Radnici su zatražili stečaj jer već peti mjesec nisu primili ni lipe pa, iako su zaposleni, nemaju od čega živjeti. S plaćama, zakonskim naknadama i otpremninama radnici potražuju oko 24 milijuna kuna.
26. travnja 2010. u 13:32 14 komentara 4 prikaza
kio
Foto: Dragutin Šantoši

ORAHOVICA – Nakon četveromjesečnog neuspješnog prosvjedovanja u Orahovici i Virovitici, pisama i apela za pomoć upućenih Vladi RH i drugim institucijama, radničkih straža te zahtjeva da im se sačuvaju radna mjesta i isplate plaće, 460 radnika orahovičke tvrtke KIO uspjelo je samo u jednome.

Kako država i institucije nisu pokazale razumijevanja za spas jedine i najsuvremenije hrvatske tvornice keramičkih pločica vrijedne oko pola milijarde kuna, a dužne gotovo 460 milijuna kuna, radničkim zahtjevima udovoljio je samo Trgovački sud u Bjelovaru koji je prošlog petka proglasio stečaj te tvornice.

– Radnici su zatražili stečaj jer već peti mjesec nisu primili ni lipe pa, iako su zaposleni, nemaju od čega živjeti. S plaćama, zakonskim naknadama i otpremninama radnici potražuju oko 24 milijuna kuna - kaže Zdravko Čačinović, županijski povjerenik SSSH.

Na ročištu u petak stečajni sudac za stečajnog upravitelja imenovao je Franju Otročaka iz Virovitice, a u daljnjem postupku vjerovnici i sud odlučit će o načinu vođenja stečaja i naplati potraživanja tvrtke koja je od rujna 2009. godine blokirana jer ima 137 milijuna kuna neplaćenih obveza.

Radnici će na burzu, a protiv direktora Darka Krmpotića podnesena je kaznena prijava zbog sumnje za zloporabe i uništavanje tvrtke. Za zakup tvrtke u stečaju i pokretanje proizvodnje keramičkih pločica neobavezne ponude dali su beogradski Enmon, samoborska Samoborka i virovitički Tvin.

Elipso

  • missy:

    Baš me zanima koliko košta prijevoz, špedicija i carinska evidencija za pločice koje se prodaju u KIO salonu u Orahovici.... pa im cijena ista ko i ovima što se izvoze :/ Gotovo pa je pravilo da su cijene u tvorničkim ... prikaži još!im dućanima niže nego drugdje na tržištu, je li to bio slučaj i sa KIO pločicama? A posebno je dobra ideja podići im cijenu netom prije zatvaranja, genijalno nema šta!

  • sindikalista:

    Dobro je to!!!!

  • pinjuhda_urednik:

    Umoran sam više od ovakvih priča.Ionako će i ovo završiti kao i sve do sada.