Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pokrenut postupak: Tvrtka odbila ugraditi rezervni dio zbog potrošnog materijala druge tvrtke

PIK Vrbovec je od Hrana Teca naručio i platio originalni rezervni dio za stroj, a ovlašteni serviser Hrana Teca odbio ga je ugraditi jer je prilikom ugradnje uočio da stroj sadrži i potrošni materijal nabavljen od drugog proizvođača, a ne od Hrana Teca
17. srpnja 2018. u 15:18 1 komentara 868 prikaza
Vrbovec: Pogon mesne industrije PIK Vrbovec
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je na inicijativu PIK-a Vrbovec postupak utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv tvrtke Hrana Tec, objavljeno je u utorak na internetskim stranicama AZTN-a.

Security Poništeno rješenje AZTN-a Ustavni sud obranio Sokol Marića: Nije dogovorio kartel

Iz Agencije napominju kako je povod za pokretanje postupka po službenoj dužnosti bila inicijativa PIK-a Vrbovec koji je naveo kako koristi specijalizirane strojeve proizvođača Poly-clip System GmbH & Co. KG, čiji je ovlašteni zastupnik i distributer za područje Republike Hrvatske Hrana Tec.

Početkom rujna 2017., PIK Vrbovec je od Hrana Teca naručio i platio originalni rezervni dio za stroj, a ovlašteni serviser Hrana Teca odbio ga je ugraditi jer je prilikom ugradnje uočio da stroj sadrži i potrošni materijal nabavljen od drugog proizvođača, a ne od Hrana Teca, navodi se u priopćenju.

Mladen Cerovac Mladen Cerovac AZTN je zauzdao Agrokor

Također se dodaje kako je Hrana Tec upozorio PIK Vrbovec da u slučaju nabave potrošnog repromaterijala od nekog drugog proizvođača i ugradnje istog u strojeve Poly-clip System više ne može kupovati rezervne dijelove i potrošni repromaterijal za navedene strojeve niti koristiti uslugu servisa Hrana Teca.

Sporna je i činjenica da Hrana Tec usluge servisa pruža besplatno ili naplaćuje samo dolazak svim kupcima koji od njega kupuju potrošni materijal iznad određene vrijednosti nabave, čime može doći do prelijevanja značajne tržišne snage Hrana Teca s jednog na drugo tržište.

U pokrenutom postupku bit će potrebno utvrditi predstavljaju li navedena postupanja Hrana Teca zlouporabu vladajućeg položaja u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, ističu iz Agencije.

müller trgovina ODOBRENA KONCENTRACIJA AZTN: Odobreno pripajanje Kozma Mülleru

Napominju kako samo pokretanje postupka protiv Hrana Teca ne znači nužno povredu Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, nego je Agencija obvezna u postupku utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti i donijeti meritornu odluku.

Zbog zaštite poslovnih tajni Agencija ne može komentirati niti iznositi detalje o postupcima koji su u tijeku, navode iz Agencije te najavljuju da će odluku kojom okončava pojedini postupak u cijelosti objaviti na svojim mrežnim stranicama.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Vrbovec: Pogon mesne industrije PIK Vrbovec
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
  • Mijat vrdoljak:

    Ovlaštenom servisu Hrana Teca odmah oduzeti licencu, ako to ne učini matična firma agencija za tržišna natjecanja oduzeti licencu Firmi Hrana Teca.