Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WHO SUGLASAN

Pokreće se velika istraga o koronavirusu: SAD je uvjeren da je Kina zatajila istinu o laboratoriju

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL
19.05.2020.
u 16:30

Tedros Adhanom Ghebreyesus je u ponedjeljak istaknuo da je WHO brzo proglasio uzbunu i obećao da će što prije, ali u prikladno vrijeme pokrenuti neovisnu istragu o postupanju organizacije.

Članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), njih 194 među kojima su Sjedinjene Države i Kina, usvojile su u utorak rezoluciju o neovisnoj procjeni reakcije UN-ove agencije na pandemiju novog koronavirusa.

Tekst je usvojen konsezusom i predviđa što brže pokretanje nepristrane, neovisne i potpune procjene međunarodne akcije pokrenute zbog pandemije, kako bi se poboljšali svjetski kapaciteti prevencije, pripreme i odgovora na pandemije.

Tom procjenom, čiji su obrisi i dalje nejasni, trebale bi se pozorno proučiti mjere koje je WHO poduzeo zbog pandemije Covid-19 i njihovu kronologiju. WHO i generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus pod stalnim su pritiskom Sjedinjenih Država koje im predbacuju pristranost u vođenju epidemije u kojoj je dosad umrlo više od 318.000 ljudi.

Optuživši WHO da je "marioneta u rukama Kine", Washington je ocijenio da je organizacija zanemarila rano upozorenje Tajvana o ozbilljnosti koronavirusa kao i da je zakasnila s proglašenjem pandemije.

Američki predsjednik Donald Trump je već sredinom travnja obustavio američko financianje WHO-a i u ponedjeljak je zaprijetio da će ga zalediti na neodređeno vrijeme ako UN-ova agencija ne pokrene bitna poboljšanja u roku od 30 dana. Iako se u rezoluciji usvojenoj u utorak ne spominje Kina, Sjedinjene Države joj se nisu usprotivile. One optužuju Peking da je prikrio nesreću u laboratoriju iz koje je proistekla pandemija i zahtijevaju potpunu transparentnost. 

U ponedjeljak, prvog dana godišnje skupštine američki ministar zdravstva Alex Azar je izjavio da je "neuspješan odgovor WHO-a na pandemiju Covid-19 odnio je mnoge živote".

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je kritizirao neke zemlje ali ih nije imenovao, koje su zanemarile preporuke WHO-a o sustavnom testiranju i izoliranju te poštivanju strogih mjera fizičkog distanciranja.

Tedros Adhanom Ghebreyesus je u ponedjeljak istaknuo da je WHO brzo proglasio uzbunu i obećao da će što prije, ali u prikladno vrijeme pokrenuti neovisnu istragu o postupanju organizacije. 

Ključne riječi

Komentara 1

ZI
zimerman
05:53 20.05.2020.

Rade istragu zato sto im je Trump dao 30 dana roka da ispitaju situaciju ili SAD vise neće slati Donacije .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije