Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Milanović: Što su radili prije? To su ogromni mrtvi kapitali!

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
16.01.2014.
u 10:46

Prihvaćen je Zakon o provedbi prodaje nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku po kojem se uvodi nova metoda ovrhe radi ostvarenja novčane tražbine na nekretninama i pokretninama prijenosom nadležnosti sa sudova na Financijsku agenciju

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila nacrt prijedloga Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata za sudjelovanje u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini.

Vlada ovim promjenama želi omogućiti kolektivno pregovaranje nereprezentativnim sindikatima. Predlaže mogućnost da nereprezentativni sindikati mogu pristupiti kolektivnom ugovoru i ostvariti ugovorena prava, ali se neće smatrati strankom kolektivnog ugovora.

"Zakon usuglašen sa socijalnim partnerima"

– Zakon o reprezentativnosti usuglašen je sa socijalnim partnerima – rekao je ministar Mirando Mrsić.

Prihvaćen je Zakon o provedbi prodaje nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku po kojem se uvodi nova metoda ovrhe radi ostvarenja novčane tražbine na nekretninama i pokretninama prijenosom nadležnosti sa sudova na Financijsku agenciju.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da je riječ o provedbenom zakonu koji prati novi sustav prodaje i koji uređuje sve detalje kako će se ta prodaja odvijati. Prodaja imovine u ovršnom postupku bit će moguća i putem interneta.

– Postići ćemo više cijene, ali možda još važnije, mičemo crno tržište – rekao je Miljenić.

Sljedeći na dnevnom redu bio je nacrt prijedloga zakona o izvlaštenju i određivanju naknade.

– Pokušali smo izbalansirati privatni i javni interes – rekao je Miljenić. Propisuju se striktne odredbe, veća transparentnost, neće biti zastoja – dodao je ministar.

– Sve će se vidjeti kako i zašto, koliko je koštalo i koliko je tko kome platio – rekao je Miljenić.

Rezerve HNB-a su 12 milijardi eura

Ministar financija Slavko Linić dao je mišljenje Saboru o Godišnjem izvješću o državnim potporama za 2012. godinu. Rekao je da su 60 posto njihovih potpora subvencije ili sektorske potpore.

Linić je usporedio prilike u Hrvatskoj i Europskoj uniji i rekao da su kod nas dvije slabosti. Negdje je udio potpora u Hrvatskoj u BDP-u 2,6, a u Europi 0,5. Također, promašaji bankarskog sustava u Europi nisu uzeli u potporama – dodao je.

Linić je rekao da je HNB povećao likvidnost, ali da je potražnja za kreditima mala. – Rezerve HNB-a su 12 milijardi eura – rekao je Linić. Premijer Milanović kazao je da "pada deficit platne bilance te da je to i dobra i loša vijest".

Izvješće o radu probacijske službe za 2012. godinu predstavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. – To je više od 3,5 tisuća ljudi koji su raznim programima i predstavlja rasterećenje zatvorskog sustava. U 2013. u sklopu odsluženja kazne radom odrađeno je 183 tisuće sati društveno korisnog rada – kazao je Orsat Miljenić, koji je najavio da će ubrzo na Vladi biti i izvješće za 2013. godinu.

"Ogromni mrtvi kapitali države"

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović kazao je da će se okolišna dozvola sada moći izdavati neovisno o drugim dozvolama. – Skraćuje se procedura za njeno izdavanje – kazao je Zmajlović predstavljajući prijedlog uredbe o okolišnoj dozvoli.

Ministri su raspravljali i o pokretanju postupka za realizaciju turističkog projekta Kupari u Župi Dubrovačkoj. Vlasnik tog kompleksa je Ministarstvo obrane, a pet hotela i pratećih objekata čeka privatizaciju već više od 20 godina.

Ministar turizma Darko Lorencin rekao je da je ministarstvo poslalo zahtjev DUUDI-ju da objavi poziv za iskazivanje interesa. – To su hoteli u bivšem vojnom vlasništvu s pratećim sadržajima – rekao je Lorencin.

– Nakon 20 godina od oslobođenja tog područja, objekte koji su imali stotine kreveta i srušeni su u ratu tek se sada komercijalizira. Što smo radili u vrijeme konjukture, od 2004. do 2007., kada je bilo više prilika. To su ogromni mrtvi kapitali države. Za njih će vladati interes velikih ponuđača. To stoji tamo srušeno uz cestu i zračnu luku, a tu se nije radilo ništa. I to nije jedini takav primjer u Hrvatskoj. Brijuni su sljedeći – komentirao je premijer Milanović.

>>Vlada na internetu objavila popis svih državnih nekretnina!

>>Objavljen registar: Ovo su ministarstva s najviše nekretnina!

Komentara 44

NV
novo vriijeme
09:59 16.01.2014.

A to vi mislite na liječnički sindikat. Ukazali ste milost liječničkom sindikatu da smije pristupiti ali ne odlučuje o sadržaju kolektivnog ugovora. Ova parodija sa liječnicima gdje je u njihovo ime ugovor potpisala laborantica i medicinska sestra Vam neće ići tako.

DU
Deleted user
10:42 16.01.2014.

Samo ti prodaj Zokice, treba namiriti svoje SDP-ovce a trebati će podmazati i za udbaše kada Njemačka pritisne. Sanader i HDZ-ovci su kokošari i sitne ribe za ove nad-lopovčine udbaške sjekiraše.

DU
Deleted user
10:45 16.01.2014.

Sad će generalni sekretar centralnog komiteta sve riješiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije