Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Masovni “skimming"

Pokrali novac klijenata RBA i Splitske banke!

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/4
25.10.2017.
u 12:06

Čini se da bankomati drugih banaka nisu bili meta prevarantskih napada: opovrgavaju ih u Zabi, PBZ-u, HPB-u, OTP-u...

Bankomati Splitske banke i RBA prošli tjedan bili su meta masovnog “skimminga” – skidanja podataka o karticama preko posebnih čitača koji izgledaju kao originalni utori za kartice, a služe za krađu podataka, a onda i – novca.


Klijentima RBA u nedjelju je banka zbog krađe podataka o njihovim računima masovno blokirala kartice, a zbog razmjera hakerskog napada navodno ih nije stigla ni obavijestiti o tome, nego su informaciju saznali nakon što su neuspješno pokušali podignuti novac. Danas su im stigle SMS obavijesti da se jave u RBA kontaktni centar vezano uz karticu, bez dodatnog objašnjenja.

– Pokušao sam podignuti novac na bankomatu u ponedjeljak navečer, no isplata mi je odbijena. Nazvao sam banku i dobio objašnjenje da je napad bio tolikih razmjera da nas nisu uspjeli obavijestiti, nego su samo blokirali kartice. Trajno su ih poništili i poslat će nam nove – ispričao je klijent RBA iz Zagreba (podaci poznati redakciji).

Njemu s računa ne fali ni kuna, no kaže da su mu, kad je nazvao banku, otkrili da je bilo masovnih “čišćenja” novca s tekućih računa, a iznosi su prebacivani u Kinu, Indoneziju... U Splitskoj su banci potvrdili napade te poručili da su svoje klijente već obavijestili i obeštetili one kojima je novac ukraden s računa. Iz RBA su također poručili da su utvrdili neautorizirane radnje po pojedinim karticama protekli vikend.

– Prema informacijama koje za sada imamo, radi se o postavljenim tzv. skimming uređajima na pojedinim bankomatima u inozemstvu. Odmah nakon detektiranja tih radnji, banka je onemogućila daljnju zloporabu kartica te će obeštetiti klijente kojima je otuđen novac – kažu u RBA.

U banci tvrde i da su obavijestili klijente koji su možda zahvaćeni pokušajem prijevare, a obavljali su transakcije na spornim bankomatima. Iz većine drugih banaka kojima smo poslali pitanja o tome, tvrde da se kod njih ništa slično nije dogodilo. Napade opovrgavaju u Zabi, PBZ-u, OTP-u, HPB-u...

Zanimljivo je da se napad dogodio baš u europskom mjesecu kibernetičke sigurnosti, netom nakon što je Hrvatska udruga banaka predstavila svoje istraživanje o sigurnosti bankarskog poslovanja na internetu i mobitelu. Istaknuli su tada da financijski sustavi u Europi nisu posebno ugroženi te da su se banke u Hrvatskoj ove godine dobro branile od napada koji dotad nisu ni zabilježeni u značajnoj mjeri.

Kao ranjiva točka sustava istaknute su prijevare usmjerene na tvrtke, kada se lažnim porukama klijenti navode da, umjesto na pravi IBAN, novac za robu ili uslugu uplate na IBAN prevaranata.

– Porastao je broj prijevara usmjerenih na tvrtke lažnim poslovnim porukama. U prodaji se prevaranti uključe na internetsku stranicu prodavača i navode kupce da uplate novac na njihov IBAN i odredište banke – otkrio je Milan Parat, predsjednik odbora za sigurnost pri HUB-u, te dodao da bi kupci, u slučaju da dobiju informaciju o promjeni poslovne banke i računa, trebali provjeriti kod isporučitelja usluge je li to točno.

Komentara 15

ZA
zagabria1
12:39 25.10.2017.

Koja papazjanija od članka. Bankomati su skimani vani, ali oštećeni su korisnici hrvatskih banaka!??? Zatim očistili su im račune i prebacili u Indoneziju. Pa kako se može upadom u bankomat prebaciti novac van. Može se samo dići cash. Preporučam da novinar za početak samo kuha kavu u redakciji, dok ne nauči neke osnove novinarstva

ŽE
željenoKorisničkoIme
13:19 25.10.2017.

I kakve to veze ima sa vlasnicima računa? Oni su svoj novac povjerili banci na čuvanje i dalje ne znaju i ne mogu znati što banka radi s tim novcem pa time ne mogu snositi bilo kakvu štetu ili odgovornost. Osim toga, depoziti su osigurani, barem bi trebali biti.

DU
Deleted user
12:14 25.10.2017.

Bankomati Splitke banke... bili su meta prevaranata..... Uredaji su postavljanji u inozemstvu..... Valjda OTP banka koja je vlasnik Splitske banke. To se dogada kad svi meću tamo gdje ne treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije