Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BROJNA NAGAĐANJA

Pojavljuju se teorije oko pada zrakoplova: Prigožin je i dalje živ, Putin je bombom srušio mlažnjak...

FILE PHOTO: Makeshift memorial in Moscow for Wagner's Prigozhin believed killed in plane crash
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
26.08.2023.
u 15:04

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da je "vrlo vjerojatno" da je šef plaćenika mrtav, ali napominje nedostatak konačnih dokaza

Još uvijek nema apsolutne potvrde da je vođa plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin mrtav iako je na mjestu pada zrakoplova pronađeno deset tijela. Iz Rusije kažu da se tijela "genetski ispituju". Pronađene su i crne kutije koje bi trebale pomoći rasvijetliti uzroke nesreće kao i posljednje trenutke aviona, piše Sky News.

S tim da ovaj događaj okružuje tajnovitost, prirodno je da nagađanja i dalje postoje i da se pojavljuju teorije koje sugeriraju da je Jevgenij Prigožin zapravo još uvijek živ. Sve što ruske vlasti odluče podijeliti sa svijetom treba uzeti s rezervom. 

Joe Biden je rekao da američke obavještajne službe analiziraju sve što im je dostupno u pokušaju da "precizno utvrde" kako je avion oboren. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da je "vrlo vjerojatno" da je šef plaćenika mrtav, ali napominje nedostatak konačnih dokaza. Većina vjeruje da je Prigožin bio u zrakoplovu, ali dok se ne objavi nešto konkretnije, to se ne može potvrditi.

VEZANI ČLANCI:

Kremlj je odbacio sugestije da je Vladimir Putin ili bilo tko blizak njegovom režimu izdaleka umiješan u obaranje mlažnjaka u kojem se nalazio Prigožin, no špekulacije oko smrti, koja stoji kao potencijalni atentat, se nastavljaju. Vodeći stručnjak za obranu i sigurnost rekao je da je 'uvjeren' da Kremlj stoji iza smrti šefa Wagnera Jevgenija Prigožina te da su pritom upotrijebili bombu. "S jedne strane, ne znamo puno konkretnih detalja o tome kako je zrakoplov točno oboren", rekao je Mark Galeotti, viši suradnik na Royal United Services institutu.

Šef ruske obavještajne službe general bojnik Andrej Averjanov također se povezuje sa smrću. General-bojnik Averyanov vodi Jedinicu 29155 GRU-a (Ruska vojna obavještajna služba) koja se povezuje s brojnim pokušajima atentata, uključujući uspješno trovanje Aleksandra Litvinenka na britanskom tlu. Počele su kružiti glasine da bi Andrej Averjanov mogao preuzeti vlast nad golemom plaćeničkom vojskom. U mnoštvo snimaka Wagnerovci obećavaju osvetu, polažu cvijeće na spomenike i okupljaju se nakon izvještaja o smrti njihovog vođe. Do sada nije bilo zajedničkih napora da se ujedine sve trupe Wagnerove grupe protiv onoga koga okrivljuju za ubojstvo. 

VIDEO Snimke s mjesta gdje je pao zrakoplov u kojem je bio Prigožin

Komentara 4

DU
Deleted user
17:24 26.08.2023.

Više ga oplakuju zapadni nego ruski

DU
Deleted user
20:37 27.08.2023.

Ruski vojni avion mig 41 je pratio ovog liga te sa ga manjim kalibrom srušio

LA
lakočemo
21:50 26.08.2023.

A i zapad ga još manje voli!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije