Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SKANDAL U PRAVOSUĐU

Pojavile se sumnje i u predsjednika Visokog trgovačkog suda Srđana Šimca

19.12.2008.
u 00:33

Novi skandal koji upozorava na moguću korupciju u najvišim pravosudnim krugovima počeo je zapravo pred Županijskim sudom u Slavonskom Brodu. Tamo se provodi sudska istraga protiv bivšeg direktora “Đure Đakovića” Luke Ćarapovića zbog neobična posla što ga je sklopio.

DORH tražio reviziju
Naime, “Đaković” je vodio sudski spor s državom, odnosno s Ministarstvom obrane RH, zbog navodnog duga za oružje još iz 1996., koji je veći od 6 milijuna kuna. Prvu nepravomoćnu presudu na Trgovačkom sudu u Zagrebu dobio je MORH, no Visoki trgovački sud presudu je ukinuo i vratio ponovno Trgovačkom sudu, a nakon toga je taj sud sudio u korist “Đure Đakovića”.

Naravno, Državno odvjetništvo, koje zastupa državu, odnosno MORH, žalilo se i ponovno je zadnju riječ imao Visoki trgovački sud. Taj sud donosi odluku u korist “Đure Đakovića” u roku od svega nekoliko dana, što bi bilo za svaku pohvalu da na kraju na taj postupak nije pala sumnja.

Naime, DORH, uvjeren da nema duga MORH-a prema “Đakoviću”, tražilo je reviziju postupka pred Vrhovnim sudom. Revizija je prihvaćena i sad nastaju nevolje za tvrtku iz Slavonskog Broda. Novac, više od šest milijuna kuna, koji je od MORH-a dobiven nakon presude, mora se vratiti državi, ali se utvrđuje da to nije moguće, jer je 30 posto tog iznosa, više od dva milijuna kuna, isplaćeno jednom odvjetničkom uredu!

No, da bi stvar bila zanimljivija, ti odvjetnici nisu uopće zastupali brodsku tvrtku pred sudom!

To je činio drugi odvjetnik, kojem je za taj posao, po odvjetničkoj tarifi, isplaćeno više od 400 tisuća kuna.

Sudac izvjestitelj
Što su onda radili oni prvi za više od dva milijuna? Oni su imali ugovor s tadašnjim direktorom “Đure Đakovića” da će dobiti 30 posto iznosa za koji se “Đaković” sporio ako – presuda bude pravomoćna u roku od 6 mjeseci!

I zaista, Visoki trgovački sud u iznimno kratkom roku, u svega nekoliko dana, dovršava postupak, presuda postaje pravomoćna, “Đaković” dobiva više od 6 milijuna, a zagrebački odvjetnici više od dva milijuna kuna... A na Visokom trgovačkom sudu u vijeću koje je odlučivalo o tom sporu bio je i predsjednik tog suda Srđan Šimac!

Bio je čak i sudac izvjestitelj, zapravo osoba koja u pravilu ima najveći utjecaj na odluku jer prouči predmet i vijeću predloži odluku.Krajnje neugodna situacija za sudstvo i novi veliki skandal zasigurno će dati još posla Uskoku.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije