Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Na najnovijim snimkama uočen objekt dužine od 16 metara, ali ne odgovara veličini splavi

Europska agencija za pomorsku sigurnost proslijedila je informaciju francuskim vlastima
13. listopada 2019. u 22:53 3 komentara 25720 prikaza
Područje potrage
Foto: HRT
Pogledajte galeriju 1/4

Na najnovijim satelitskim snimkama uočen je objekt dužine 16 metara, no dimenzije objekta ne odgovaraju veličini splavi. Europska agencija za pomorsku sigurnost proslijedila je informaciju francuskim vlastima, javlja HRT. One će detaljno će analizirati sve što sateliti zabilježe.

Supružnici Dino i Marijana Marijana Miškić Oglasila se obitelj Miškić: 'Usprkos prestanku aktivne potrage, nismo, ne možemo i nećemo odustati od Dina'

Maja Markovčić Kostelac, izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA), u središnjem Dnevniku HRT-a je rekla da su satelitski podaci pomoćni alat u akcijama spašavanja, a da su ključne pomorske snage na terenu. Kazala je da je ovo jedna od najopsežnijih akcija koje se sjeća, traje od 26. rujna uz zračne i pomorske snage te satelitsko promatranje.

- Sada je potraga u drugoj fazi i mi ćemo se i dalje uključivati sa satelitskim motrenjem, dodala je. Objasnila je da aktivno motrenje znači da svi brodovi koji prolaze tim područjem pozorno motre svim raspoloživim sredstvima na brodovima te da se to doista i događa.

nema odustajanja Grlić Radman: Potraga za hrvatskim kapetanom se nastavlja na jedan svoj način

Na društvenim mrežama širi se snimka koja prikazuje spašavanje preživjelih članova posade broda Bourbon Rhode koja traje od 26. rujna. Vjeruje se da snimka pokazuje Rusa Igora Morozova i Ukrajince Dmitra Marčenka i Jevgenija Nikolova koji su bili dio posade broda.  Trojica muškaraca penju se na brod dok na leđima kombinezona koje nose imaju oznaku kompanije Bourbon, prenosi portal Morski.hr. Autor tvrdi da su snimke izvorne te također objavljuje fotografiju na kojoj se vidi da su muškarci zadobili ozbiljne ozljede i da su u slabijem fizičkom stanju.

Video pripada filipinskom članu posade broda koji ih je pronašao. Prema pisanju portala, snimka je nastala 28. rujna.

Drago mi je što smo mogli pomoći, dali smo sve od sebe. Volio bih da smo pronašli i ostale. Snimki ima još, a nakon ovog spašavanja nastavili smo put ka luci prema kojoj smo krenuli - rekao je autor snimke za strane medije.

Bourbon Rhode Dalje aktivno promatranje Prekinuta je aktivna potraga za pomorcima, oglasila se i kompanija Bourbon Offshore

– Mornari su nam svjedočili o uistinu apokaliptičnim uvjetima. Uspjeli su ući u splavi za spašavanje, ali nisu nam mogli potvrditi da su svi njihovi kolege s broda uspjeli učiniti isto... Bojimo se da su šanse za preživljavanje, čak i za nekoga tko je opremljen posebnim  odijelom i pojasom za spašavanje, izuzetno male, ali postoje – izjavio je Franck Robine, prefekt otoka Martiniquea.

Andrej Morozov Potresni iskaz pomorca Kako sam preživio havariju broda Bourbon Rhode

Potraga u Atlantiku za sedmero pomoraca, uključujući hrvatskog kapetana Dinu Miškića, trenutno je u fazi aktivnog motrenja. Naime, posljednje satelitske snimke, na kojima su se svi nadali da će uočiti splav, nisu pokazale ništa, a uskoro se očekuje i objava novih snimaka.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama