Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONTROVERZNA METODA

U Alabami zatvorenik prvi put pogubljen dušikom: Poslao znakovitu poruku

Kenneth Smith
Foto: Alabama Department of Corrections
1/10
26.01.2024.
u 08:08

Smithov duhovni savjetnik, koji je ranije izrazio zabrinutost da bi metoda mogla biti nehumana, rekao je da je pogubljenje bilo najstrašnija stvar koju je ikada vidio

Zatvorenik Kenneth Smith pogubljen je dušikom u Alabami u četvrtak. Kako navodi CNN, Smith je prvi zatvorenik za kojega je poznato da je pogubljen na ovaj način. Riječ je, naime, o novoj metodi pogubljenja u SAD-u za koju neki stručnjaci kažu kako bi mogla izazvati pretjeranu bol ili čak mučenje.

Smith, koji je osuđen na smrt zbog uloge u plaćenom ubojstvu 1988., preživio je prvi pokušaj pogubljenja smrtonosnom injekcijom 2022. godine. Ranije u četvrtak Vrhovni sud SAD-a odbio je njegovu žalbu da se pogubljenje zaustavi.

Smithovo vrijeme smrti bilo je 20:25 sati po lokalnom vremenu, objavili su dužnosnici. Na konferenciji za novinare nakon pogubljenja, povjerenik Odjela za zatvorske ustanove Alabame John Hamm rekao je da je dušik bio aktivan oko 15 minuta.

Mediji navode kako je Smith dao izjavu prije pogubljenja u kojoj je naveo: "Noćas je Alabama natjerala čovječanstvo da napravi korak unatrag. Odlazim s ljubavlju, mirom i svjetlom, hvala vam što me podržavate, volim vas sve." Također, mediji su izvijestili kako se činilo da je Smith pri svijesti prvih nekoliko minuta, a da se potom tresao i previjao. Nakon još nekoliko minuta, navode kako mu se dah počeo usporavati. 

VEZANI ČLANCI:

Kada su na konferenciji za medije Hamma upitali o tome kako se zatvorenih tresao, odgovorio je kako se činilo da je Smith zadržavao dah koliko god je mogao. Kako je dodao, nije se dogodilo ništa što nisu očekivali. 

Smithov duhovni savjetnik, koji je ranije izrazio zabrinutost da bi metoda mogla biti nehumana, rekao je da je pogubljenje bilo najstrašnija stvar koju je ikada vidio. "Večeras je pokrenuto nevjerojatno zlo", naveo je Jeff Hood.

Komentara 9

PO
poluprovokator
08:29 26.01.2024.

Teški kriminalci i zločinci moraju biti svjesni mogućih posljedica za svioa djela i njihov uticaj na žrtve i zajednicu.

Avatar southman
southman
08:46 26.01.2024.

Ekološki prihvatljivi način pogubljenja, koji traje čitavih 15 minuta. Umjesto da su primijenili Rusku metodu pada kroz otvoren prozor. Ekološki prihvatljivo a traje par sekundi. Užas.

GN
gnoj
10:11 26.01.2024.

A kako je bilo onima koje je on ubio to se udruge ne pitaju ?? Ovo je previše humano !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije