Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obavijest Ministarstva poljoprivrede susjedima o ptičjoj gripi unijela zbrku

Pogrešan datum na obavijesti regiji

Šef Kriznog stožera Mate Brstilo
import
25.10.2005.
u 20:08

Iako je za postojanje ptičje gripe u Hrvatskoj Krizni stožer hrvatsku javnost izvijestio kasno navečer u petak, 21. listopada, Večernji list u posjedu je dokumenta kojim se susjedne države o ptičjoj gripi u našoj zemlji obavještavaju dan ranije, 20. listopada. Taj je dopis poslan Međunarodnom uredu za epizootiju, te veterinarskim institutima u Italiji, Austriji, Mađarskoj, BiH i SiCG.

Glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede Mladena Pavića pitali smo kako je da je razlika u obavješćivanju stranih zemalja i domaće javnosti čak 24 sata. Pavić nam je ispričao cijeli protokol obavješćivanja  od ministra, premijera pa sve do susjednih nam zemalja koje su, tvrdi glasnogovornik, obaviještene u petak navečer.

Pogrešan datum
 Faks obavijesti susjednim smo zemljama puštali oko 20 sati u petak, nakon sastanka Kriznog stožera i hitne sjednice Vlade  tvrdi Pavić. Potom je, dodaje, oko 22 sata putem sredstava javnog informiranja obaviještena i hrvatska javnost. Kada smo mu rekli da imamo dokument koji govori suprotno, Pavić je ustvrdio:  Ne kažem vam, bio sam tu cijeli dan, obavijesti su poslane u petak navečer. Na faks Ministarstva poslali smo dokument koji imamo i čekali odgovor glasnogovornika koji nam je obećao poslati isti taj dokument, s tvrdnjom kako ga on ima datiranog 21. listopada.

 Čekam tajnicu da se vrati jer mi tog dokumenta nema u košuljici  odgovorio nam je nakon što smo poslali dokument, a nismo dobili obećani od Ministarstva. Na naš upit je li možda riječ o tipfeleru, odnosno da je papir pogrešno datiran, Pavić je rekao kako to "ne može tvrditi jer ne zna".

Prije samog zaključenja novine glasnogovornik Pavić nam je javio kako je ipak riječ o tipfeleru. Spomenuta pogreška u datumu, prema našim saznanjima, izazvala je popriličnu zbrku kod svih koji su primili i koristili dokument, uključujući i nas. S druge strane, ministar poljoprivrede Petar Čobanković na jučerašnjoj je konferenciji istaknuo kako nema sentimentalnosti i popuštanja kad je riječ o eutanaziji peradi. S obzirom da danas trebaju stići rezultati iz Velike Britanije, na pitanje što ako se utvrdi da virus nije H5N1, ministar je istaknuo kako se preventiva ipak trebala poduzeti. Dodao je da on i dalje jede piletinu.

Podtip N nevažan
Predstojnik Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta prof. Vladimir Savić pak tvrdi da su, bez obzira na N podtip, koji bi se mogao utvrditi, virusi ptičje gripe H5 i H7 uvijek visokopatogeni ili potencijalno visokopatogeni što znači da preko noći mogu mutirati i postati bomba ili visoko tempirana bomba. Unutar H5 i H7 virusa ptičje gripe, podtip N zapravo je nevažan, objasnio je.

Usporedno s referalnim laboratorijem u Weybridgeu, jedinim mjerodavnim u EU, i Centar za peradarstvo radi daljnje analize uzoraka na kojima je potvrđen H5N1. U Kriznom stožeru najavili su kako bi rezultate iz Weybridgea mogli imati već danas.  Potvrda H5N1 neće značiti ništa drugo nego da je sve ono što je učinjeno u kriznim područjima opravdano.

Mjere su u oba slučaja iste  veli dr. Borislav Aleraj, epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Hrvatska je jedina zemlja koja je zasad virus ptičje gripe utvrdila kod divljih ptica, a ne u domaće peradi, pa zato nemamo nikakvih zabrana prema EU. No, prijeđe li virus na domaću perad sve bi se, tvrdi Aleraj, moralo uništiti i ne bismo imali piletine ni za jesti. Zaraza među domaćom peradi u nas stoga bi značila veću šansu za eventualnu mutaciju virusa ptičje gripe  drži Aleraj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije