Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POJAS GAZE Sukobljene strane uglavile privremeni prekid vatre u iduća 72 sata

Pogođen UN-ov kompleks u Gazi, dogovoreno primirje

15.01.2009.
u 11:42

Nakon što je zgrada u središtu Gaze u kojoj je smještena UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama UNRWA pogođena dvjema izraelskim granatama, pri čemu je ranjeno troje zaposlenika, Hamas i izraelske vlasti prihvatile su prijedlog Egipta o prekidu vatre u Gazi. Palestinski izvori lista Yyediot Aharonot navode da su obje strane pristale na dvotjedno primirje tijekom kojeg će pregovarati o nadzoru krijumčarskih ruta i otvaranju granica Gaze.

Obje su strane pristale vatru obustaviti tijekom iduća 72 sata, a primirje će trajati dva tjedna dok traju pregovori.

Međunarodni promatrači
Palestinski izvori Yneta navode da će se u tome razdoblju obje strane dogovoriti o mehanizmima nadzora povlačenja izraelske vojske iz Gaze, a već je postignut dogovor o tome da će povlačenje nadzirati međunarodni promatrači. Hamas i Izrael se tijekom pregovora trebaju usuglasiti i o tomu iz koje će zemlje promatrači biti poslani. Dok je Hamas zainteresiran za turske snage, Izrael ondje očekuje dolazak zapadnjaka. Izraelski je premijer Ehud Olmert ministrici vanjskih poslova Tzipi Livni odobrio putovanje u Sjedinjene Države kako bi promicala američko-izraelski nacrt sporazuma kojemu je cilj riješiti pitanje krijumčarenja oružja u Gazu.

Zajednički nadzor
Istodobno, Egipat će se početi koristiti opremom za kontrolu granica koja mu je dostavljena iz SAD-a. Imat će je službenici koji su se proteklih mjeseci za to obučavali u Teksasu, a cilj je krijumčarenje oružja kroz Hamasove tunele u Rafahu svesti na minimum.

Nadzor granica, osobito u navedenom području Rafaha, zasnivat će se na dogovoru iz 2005. koji podrazumijeva prisutnost promatrača Europske unije, izraelske nadzorne kamere te određen broj policajaca palestinskoga predsjednika Mahmouda Abbasa. No, Hamas zahtijeva i nazočnost svojih snaga.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije