Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pogledajte važno otkriće na Velebitu: Ovo je jedna od najdubljih jama Hrvatske

Ovo otkriće samo potvrđuje posebnost sjevernog Velebita koji trenutačno bilježi čak 9 jama dubljih od 500 m, od kojih su tri dublje od 1000 m, stoji u objavi na stranici Nacionalni park Sjeverni Velebit
13. kolovoza 2019. u 11:44 9 komentara 10342 prikaza
Jame Nedam
Foto: Domagoj Korais
Pogledajte galeriju 1/9

Na Facebook stranici "Nacionalni park Sjeverni Velebit" pohvalili su se novom ekspedicijom koja je rezultirala važnim otkrićem. Jama Nedam zauzela je 6. mjesto na listi najdubljih jama Hrvatske. Ovo otkriće samo potvrđuje posebnost sjevernog Velebita koji trenutno bilježi čak 9 jama dubljih od 500 m, od kojih su tri dublje od 1000 m.

Izložba najboljih fotografija foto natječaja Volim svoju županiju Natječaj HZŽ-a Pogledajte fotografiju Surovi Velebit koja je dobila najviše lajkova

"Speleološka ekspedicija speleološkog odsjeka PDS Velebit 2019. rezultirala je značajnim otkrićima koja upotpunjuju izuzetnu georaznolikost Hrvatske. Vrlo zahtjevnim istraživanjima jame Nedam na Hajdučkim kukovima, napredovalo se od -250 m dubine kroz uske prolaze u meandru do spleta impozantnih meandara i vertikala te je dosegnuta trenutačna dubina od -740 m. Jama završava neistraženom vertikalom u meandru pretpostavljene dubine od još barem 20 m, a potencijala za daljnja istraživanja ima i na višim razinama.

Trenutačno dosegnutom dubinom jama Nedam zauzela je šesto mjesto na listi najdubljih jama Hrvatske. Ovo otkriće samo potvrđuje posebnost sjevernog Velebita koji trenutačno bilježi čak 9 jama dubljih od 500 m, od kojih su tri dublje od 1000 m.
Intenzivnim pretraživanjima terena tijekom ekspedicije istraženo je i topografski snimljeno čak 40 speleoloških objekata s ukupnom duljinom vertikalnih kanala od 1300 m. U NPSV sada je više od 500 speleoloških objekata, što je izuzetna gustoća na ovom relativno malom području dinarskog krša.

Velebit NOVA SAZNANJA Led na Velebitu nije star 500, nego više od 3500 godina

U nizu većih jama izvedena su znanstvena istraživanja i monitoring te je na više lokacija zabilježeno spuštanje razine stalnog leda za više od pola metra. 

Speleološka ekspedicija organizirana je pod vodstvom Marine Grandić i Speleološkog odsjeka PDS Velebit uz podršku NPSV-a, Europske speleološke federacije i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza. U istraživanjima je sudjelovalo 69 speleologa, većinom iz Hrvatske te iz osam europskih zemalja i SAD-a",  stoji u objavi na stranicama. Kao autor teksta naveden je Dalibor Paar.

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
 • Iovan:

  Srećom da je komunisti nisu otkrili.

 • okolo:

  ..pozdrav liko, velebita diko

 • Avatar Mi sami
  Mi sami:

  Provjerite dno vjerojatno je puno kostiju žrtava crvene zvezde petokrake omiljene josipoviću, mesiću, staziću...