Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KATASTROFA IZ ZRAKA
Povratak na članak

Posljedice požara u Splitu snimio dronom: Jeziva zgarišta

Na snimci je vidljivo koliko je izgoreno područje te da je samo zahvaljujući hrabrosti vatrogasaca spriječena mnogo veća katastrofa.

Komentari 33

Avatar white socks
white socks
15:15 18.07.2017.

Sramotno izvještavanje RTL TV, za svaku osudu. Po njima ništa nije štimalo, ništa koordinirano, sramotno koriste nesretnike koji su stradali. Kako bi tek izvještavali da se dogofila katastrofa sa smrtnim posljedicama kao u Portugalu? Pa neuporedivo moćnike države SAD, Kanada, Australija ništa nr mogu protiv stihije. Sramota! Sad će RTL i ovo iskoristit kao dokaz da ništa ne ßtima.

VL
DU
Deleted user
15:31 18.07.2017.

Jucer navecer su isle vatrogasne ekipe iz Varazdina u pomoc gasiti pozar. Isao je i Cakovec, Zagreb i ostali gradovi sa kontinenta. _Hrvatska je bila mobilizirana i pomogla je Splitu. Nazalost lokalna uprava apsolutno ne funkcionira na teritoriju cijele drzave - sikara se ne uklanja, protupozarnih puteva nema, isto tako se ne odrzavaju protupoplavni kanali na kontinentu. Kad treba spasavati Gazdu zakoni se donesu za tjedan dana a kad treba brinuti za opce dobro tada RH politicari nisu sposobni 25 godina donijeti zakone i sprovesti ih u dijelo. Proslo ljeto je bilo kisno tako da su se ove godine pozari mogli ocekivati. Za to zakljuciti ne trebas biti strucnjak.

VL
DU
Deleted user
15:22 18.07.2017.

Da ima više maslina i poljoprivrede s navodnjavanjem, bilo bi i manje požara. Budući da je sve zaraslo, a hranimo se kod uvoznika, požari dosižu ovakve razmjere.

VL
DE
derin
16:37 18.07.2017.

Samo slijepi i zatucani ljevičari ne vide da je ovo bio teroristički napad na Hrvatsku. Iskreno bojao sam se da na ultru ne bi bilo stagod, ali kad sam vidio kontrole i osiguranje, odahnuo sam, pa su udarili na drugi način. Zapalili za vrijeme noći i na početku bure i to bas u smjeru minskog područja. Sinoć kad se smirilo u deset sati, odjednom eskaliralo totalno na drugom mjestu na vise mjesta. Ovo je posao za SOA-u. Kapa do poda vatrogascima i volonterima, sustav je funkcionirao. Živim cijeli zivot ovdje, ovo je bio najveći i najopasniji do sada, ovo prije ni do koljena.

VL
EM
emojmile
16:13 18.07.2017.

Kako je ovako gorilo? Pa skoro je nemoguce da vatra ide ovako sporadično?!? Tamo tri.livade, tu 4, tamo sve redom.. Ne čini se da je ovo slučajno.

VL
JE
jeremijabaruh
15:42 18.07.2017.

Nisam informiran kako djeluje protupožarna preventiva, ali nisam ni primjrtio da je ona uopće bila aktivirana u tijeku ovogodišnje ljetne sezone. Čini mi se da u tom dijelu protupožarne službe u RH nešto ne štima. Mislim, da vatru treba spriječavati prije nego ona nastane pa bi u vezi toga morali postojati programi odgovarajuće aktivnosti. Ako ti programi postoje znači da ih treba dopuniti sadržajem koji će spriječiti da se tragedija ne ponovi.

VL
DU
Deleted user
02:43 19.07.2017.

Odgovor je jasan. Zapalio je onaj, koji će tu gradit poslije promjene urbanističkog plana, u dogovoru sa onim koji taj plan bude mijenjao.

VL
Avatar MENSA
MENSA
10:30 19.07.2017.

Jbg...mi snimamo dronovima zgarišta, umjesto da danonoćno snimamo teren prije nego li požari onako "spontano" planu po vukojebinama kad zapuše bura!

VL
DU
Deleted user
07:32 19.07.2017.

Jasno se vidi granica svake parcele i lako se može pronaći vlasnik kojeg treba globiti zašto ju drži zapuštenu ili da je grad uređuje. Vlasnici vjerovatno čekaju kakvog dobrog investitora da to dobro prodaju a za ostalo ih nije briga.

VL
DU
Deleted user
09:21 19.07.2017.

Slike iz zraka djeluju jako poučno. Površine koje se obrađuju nisu zahvaćene, gorjele su šikare. Ako je suspendiran zakon o neobrađenom poljoprivrednom zemljištu neka se po zakonu o protupožarnoj zaštiti primora vlasnike zemljišta u naseljenim mjestima da održavaju svoja zemljišta. Ukoliko oni sami to ne žele to može činiti lokalna samouprava pa im lijepo ispostavljati račune. Nije to bezvrijedno zemljište tko zna gdje nego lokacije koje će se uskoro lijepo unovčiti.

VL
MI
mingo@
22:51 18.07.2017.

Snimljeno dronovima. Pitam se koliko bi koštalo da se tokom ljeta zaposli određen broj ljudi, koji bi uz pomoć isto takvih dronova i monitora, dežurali i pratili situaciju? Uočiti požar u začetku, neusporedivo manja šteta.

VL
NL
NLF
07:58 19.07.2017.

Jednostavan zakon o obaveznom održavanju poljoprivrednog i građevinskog zemljišta puno bi značio, a osobito provedba tog zakona. Tko sam ne očisti, postoje općinske komunalne službe koje će to napraviti i jednostavno ispostaviti račun. Inače, da, fali stoke, koze i ovce bi to jako lijepo mogle održavati...

VL
Avatar utunelu
utunelu
10:37 19.07.2017.

m,alo je falilo da zgrade nisu izgorile metri..koliko bi ljudi ostalo bez doma?

VL
Avatar Niškorist
Niškorist
12:29 19.07.2017.

Sve bu bilo građevna zona ?

VL
Avatar aspalatos13
aspalatos13
16:18 18.07.2017.

Demagogija Plenkovića je zastrašujuća: on kaže da sustav funkcionira. Kako se vidi, zamalo se cijeli Split nije zapalio. U njegovim riječima nema zrna samokritike , već samo bahaćenje. Opara je rekao da su propusti ogromni, Predsjednica se slaže da see moglo napraviti puno više, SNIMKE SU ZASTRAŠUJUĆE, a Plenković sklopi ruke i laže da više lagati ni ne može. Krstičević podnosi ostavku umjesto Plenkovića, a predsjednica kao pametna , to ne želi niti ćuti. PLENKOVIĆU, gdje ti je obraz, način na koji javno komuniciraš, prikazuje osobu koja nema pojma ni o čemu, ali su je PR službenici naučili na predstavu. Ovoga trenutka nad mojom glavom dva kanadera spašavaju , Split i okolicu. PLENKOVIĆU SRAMI SE.

VL
DU
Deleted user
22:00 19.07.2017.

jeste li znali da je tijekom velikog pozara na otoku Hvar 1983 god. Jugoslavensko RV postavilo svjetski rekord koji i danas stoji. Kapetan Radovan Katanic i kopilot Radoslav Kujundzic su koristeci Canadair CL-215 Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva (u narodu poznatiji kaoao Kanader) izveli 225 bombardiranja vodom u periodu od 11 sati letenja (11 sati letenja u tijeku jednog dana), sto znaci da su u prosjeku na svaka 3 minuta slijetali, skupljali vodu, polijetali i bacali vodu na pozarom zahvaceno podrucje. Tijekom ovog "radnog" dana bacili su preko 1300 tona vode na povrsinu od 7x2km koja je bila zahvacena pozarom u blizini turistickog naselja. Momci svaka cast! Ovaj podatak i rekord se i dan danas spominje u reklamama vezanim za CL215/415 familiju i gasenje pozara.

VL
Avatar anticenzura
anticenzura
16:55 18.07.2017.

Komentar blogera Krule - '' "Kad ti jave da ti je mater u bolnici, ostavljaš sve... ideš u bolnicu vidjeti mater. Kad ti jave da ti je ćaća u bolnici, ostavljaš sve... ideš u bolnicu vidjeti ćaću. Kad si premijer, pa ti jave da gori drugi po veličini grad u državi... krutemili jebo... ne čekaš 30 sati!!!... konjino asocijalno bezosjećajna. Da je gorio Brisel... konjina bi odma odletila tamo... vako... mahuna. Nisi ti momak anemičan... ti si glup", napisao je Krule i jasno poručio premijeru što misli o njegovoj reakciji.''

VL
TM
tmanda323
16:30 18.07.2017.

Mislim da bi trebalo napraviti nesto kao regionalni centar za vanredne situacije. Isti opremiti svom opremom koja je neophodna, ukljucujuci i velike avione za gasenje pozara. U toj situaciji pozare oko splita bi gasilo 20 ili 30 kanadere ili IL76 ili BE2000. Ugasili bi se lakse i brze sa mnogo manje stete. I nebi bilo bitno dal gori u Hrvatskoj, Srbiji ili CG. Vatra ne poznaje granice, nacije i vjere. Svaka cast svima koji su ucestvovali u gasenju i hvala im.

VL
Avatar bluffer
bluffer
17:55 18.07.2017.

pojedini dalmosi su zadovoljni,ne moraju poslije pozara vise gledati dracu,o ciscenju i uredenju okolisa dalmos ne razmislja

VL
Avatar anticenzura
anticenzura
16:26 18.07.2017.

Kompletna ekipa klosara na vlasti mora dati ostavku. Pustili su zemlju da izgori, dok su oni uzeli sebi dva mjeseca ferija u Parlamentu i surovali po eskurzijama drzavnim avionima okolo po svijetu. Ono je deveti krug pakla sto smo see nagledali, ono ih je Svevisnji jos jedan put upozorio na bitange sto im vode zemlju.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.