Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dmitri lisitski

Poginuo ruski zapovjednik kriv za likvidaciju 366 ukrajinskih vojnika. Rusi: Preminuo je heroj Rusije

Pixabay
29.03.2023.
u 11:49

Lisitski je zapovijedao ruskom bataljunskom skupinom koja je optužena za napad na Ukrajince tijekom dogovorenog prekida vatre radi mirnog povlačenja. Navodno je izdao zapovijed da se otvori vatra na Ukrajince kad izađu na otvoreno. Uz 366 poginulih, 450 ih je ranjeno, a 300 zarobljeno.

Jedan od najozloglašenijih zapovjednika Vladimira Putina, potpukovnik Dmitri Lisitski preminuo je od ranjavanja vatrenim oružjem u dobi od 48 godina, piše Daily Mail. Ukrajina tvrdi da je "likvidiran" iz osvete za ozloglašeni pokolj stotina ukrajinskih vojnika dok su se povlačili 2014. u "Ilovajskom kotlu". Lisitski je dobitnik najvećeg odličja Rusije – Heroja Rusije. Bio je zapovjednik 1. desantno-jurišne bojne 247. desantno-jurišne pukovnije.

Njegovu smrt prvi je objavio ukrajinski novinar Jurij Butusov koji je ustvrdio da su kijevske snage "ponovno osvetile Ilovajsk" jer su likvidirale Lisitskog. Njegova pukovnija pretrpjela je teške gubitke dok se Rusija prošle godine povlačila iz Harkiva i "likvidacija Lisitskog ozbiljno će oslabiti borbenu sposobnost pukovnije", ustvrdio je Butusov.

"Ilovajski kotao" odnosi se na pokolj najmanje 366 ukrajinskih vojnika i dobrovoljaca dok su se povlačili iz okruženja u regiji Donjecka 2014. godine. Lisitski je zapovijedao ruskom bataljunskom skupinom koja je optužena za napad na Ukrajince tijekom dogovorenog prekida vatre radi mirnog povlačenja. Navodno je izdao zapovijed da se otvori vatra na Ukrajince kad izađu na otvoreno. Uz 366 poginulih, 450 ih je ranjeno, a 300 zarobljeno.

Rusi s tugom dijele tu vijest, a navode i da si je sam oduzeo život u svojoj kuhinji lovačkom puškom. "Preminuo je heroj Rusije, zapovjednik desantno-jurišne bojne, potpukovnik Dmitri Lisitski", napisao je na Telegramu načelnik Blagodarnenskog okruga Stavropoljskog kraja Aleksandar Tenkov. Prema ruskim izvorima, navodno je bio depresivan zbog rata u Ukrajini, odnosno zbog primjedbi na njegove poteze protiv vojnog osoblja koji su bili nelegalni. Njegovo je tijelo prema telegramskom kanalu Baza pronađeno u njegovu stanu u Stavropolu 26. ožujka, dok je vršitelj dužnosti rektora Stavropoljskog državnog agrarnog sveučilišta Vladimir Sitnikov izvijestio da je Lisitski poginuo u bitci.

VIDEO: Rusija ispalila projektile na lažnu metu u Japanskom moru

 

 

Komentara 7

PU
paul-umpe
12:23 29.03.2023.

dobro je.nije pao s balkona

FU
Fusnota
15:44 29.03.2023.

Jedan terorista manje, 2014 ruska vojska uredno ratovala po Ukrajini a ne pobunjeni stanovnici Ukrajine. Slična događanja smo prošli,.

Avatar Vecernji1971
Vecernji1971
12:23 29.03.2023.

Čekaj, nije prao prozor na 38. katu pa slučajno pao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije