Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGEDIJA NA SALAŠU

Poginuli otac i sin koji su 2011. u Zagreb doveli bikove na prosvjed

12.04.2018.
u 20:53

Na Stipu, Gorana i Zorana Markića srušio se zid silosa. Zoran je jedini preživio

Dok su čistili silos na svojoj farmi u Đurđancima nadomak Đakovu, na Stipu (71) i sinove mu Gorana (32) i Zorana (30) Markića iznenada se urušio zid. Sva trojica ostala su zarobljena pod betonskim blokovima.

Nesretnom ocu i starijem sinu, nažalost, nije bilo spasa. Od težine zida Stipo i Goran na mjestu su preminuli, a mlađi Zoran teško je ozlijeđen i prevezen je u Klinički bolnički centar Osijek. Ima otvoreni prijelom noge, no nije u životnoj opasnosti. Ta poljoprivredna obitelj hrvatskoj je javnosti, inače, poznata još od 2011. godine, kada je prvi put prosvjedovala i izvela krave na ulice nezadovoljna raspodjelom državnog zemljišta.

Taj su silos tek gradili

Stravična tragedija na salašu zbila se pak u srijedu oko 17 sati. Otac i sinovi čistili su tog popodneva otvoreni unutarnji dio silosa. Mještani govore da su tamo držali silažu za stoku.

– Zbog narušavanja statike bočnog zida urušio se dio zida izrađen od betonskih blokova – izvijestila je Policijska uprava osječko-baranjska.

Kada su Hitna pomoć i policija stigli na farmu, do koje vodi prteni put, zatekao ih je jeziv prizor. Dok nisu začuli sirene, mještani nisu ništa ni slutili jer je farma malo podalje od sela, u polju.

– Oni su taj silos tek gradili, betonirali, čekali su, navodno, miješalicu s betonom. Velika je to obitelj, strašna je to tuga – šokirani su mještani, a potresena obitelj nije bila spremna za razgovor s novinarima.

Stipo je bio otac 12-ero djece, šest sinova i šest kćeri. Od poljoprivrede Markići žive od davnina pa su na obiteljskom imanju, doslovce od malih nogu, stoku čuvali i hranili, a zemlju orali podjednako i Stipini sinovi i kćeri. Do rata obrađivali su čak tisuću hektara zemlje.

Zbog zemlje su pak izašli i na ulice. Gotovo 650 krava doveli su u jesen 2011. u susjedne Semeljce, na livadu ravno pred zgradu Općine. Prosvjedovali su što im Općina nije produljila zakup nad 65 hektara zemlje koju su obrađivali 18 godina.

Ostanu li bez zemlje, upozoravali su očajnički, polovicu će stoke morati poslati u klaonicu jer je neće imati čime hraniti. Opet zbog zakupa zemlje, stado su na cestu istjerali i u ljeto 2015. godine. Negodovali su jer je javnim natječajem Grada Đakova dio državne zemlje koju su obrađivali 15 godina dodijeljen tih dana Hrvoju Ciganoviću, vlasniku farme iz Budrovaca, a po njima – nepravedno.

Jakovina se nije bio zauzeo

Pet bikova dovezli su čak i u Zagreb pred Ministarstvo poljoprivrede i Agenciju za poljoprivredno zemljište. Paralelno, osam su sati blokirali cestu sa 140 krava, a plan im je bio stići u središte Đakova, no na tom su putu zaustavljeni.

Tadašnji ministar Tihomir Jakovina poručio je “da se zakoni moraju poštivati te da prosvjedi, pritisci i ostali cirkus ne prolaze u Ministarstvu poljoprivrede”.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije