Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvozni proizvod

Poduzetništvu kroz igru i zabavu uče i djecu od tri godine

škola, učenje, učenik (1)
DPA/Pixsell
10.10.2012.
u 11:14

Program se provodi od 3. do 18. godine, u četiri faze po četiri godine, a prilagođen je stupnju psihomotoričkog razvoja djeteta, objašnjava idejni začetnik S. Šakić

Već u dobi od tri godine djeca mogu aktivno sudjelovati čak i u brendiranju! I to kroz jednostavna pitanja što im se sviđa, a što ne!

Kažu tako stručnjaci osječke privatne gimnazije Gaudeamus koji su nakon 10 godina proučavanja dječjih mogućnosti stvorili program obrazovanja za poduzetništvo i samozapošljavanje koji će, planirano, postati izvozni hrvatski proizvod! Naime, program Gaudeamus futurus factor, izrađen u obliku mobilnih aplikacija, moći će se kupiti na internetu, ali će se formirati i europski centri u kojima će se program provoditi. Centar za Hrvatsku bit će u Osijeku, a već je u pripremi otvaranje centra za Švicarsku u Zürichu.

– Cilj nam je osposobiti ljude koji će biti sposobni za samozapošljavanje. Buduću hrvatsku elitu želimo zadržati u Hrvatskoj jer nakon prolaska ovog programa nema šanse da netko od njih neće biti prepoznat u nekoj kompaniji – kaže Saša Šakić, razvojni menadžer i idejni začetnik priče Gaudeamus futurus factor 4X4, programa koji ima četiri faze kroz četiri godine. Od 3 do 7 godina, 7 do 11, 11 do 15 te gimnaziju.

– Temelji programa koji se radi na tabletu jesu engleski jezik i informatika, a naglasak je na razvijanju radnih navika kako bi djeca samostalno izvršavala svoje obveze. Kroz igru se ostvaruju i opći obrazovni ciljevi, djeca progovore na engleskom jeziku, usvoje glazbu, osnove informatike te se socijaliziraju – dodaje on. Primjerice, djeca otvore program i vide nacrtanu lubenicu, pritiskom prsta na sliku čuju glas “watermelon”, potom ta lubenica postaje slagalica, pa se isprinta i kod kuće, za zadaću, oboji. – Ne rade samo na tabletu. On je završno pomagalo. Za sve postoji manualni dio, a djeca polako postaju sposobna za programiranje, znaju što žele raditi i za to se pripremaju – navodi Šakić dodajući da je Hrvatskoj potreban obvezan predškolski sustav. Prije negoli obvezan srednjoškolski.

Jedinstveni program je na verifikaciji u Ministarstvu obrazovanja.

>>'Želite pokrenuti posao? Budite inovativni u razvoju ideja'

 

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
12:10 10.10.2012.

jako zanimljivo. znači, to što nam se sada događa, jest rezultat igranja ljudi u gospodrastvu bez da su prošli ovakav program osposobljavanja.. pa tako i izgleda ovaj kapitlaizam nakon 2. svj. rata, ako da se irgaju djeca. sad će ih još i učiti kako se igrati...špekulirati... a ne raditi.

Avatar mate112
mate112
13:08 10.10.2012.

bravo.. hehehhehe stavite djecu i penziće radit tj. igrat se gospodarstvom, a mi od 20-55 na biro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije