Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIZNAO I NAGODIO SE S EPPO-om

Poduzetnik uvjetno osuđen, mora platiti i novčanu kaznu, a dio od 59.000 eura je već vratio

Zagreb: Ured europskog javnog tužitelja
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
28.02.2024.
u 11:27

Teretilo ga se, između ostaloga, da je prikrio da je stvarna vrijednost kupljene opreme niža od prikazane te da je u jednom slučaju prikrio i da nabavljena oprema nije nova

Dario S., kojeg je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) optužio za subvencijsku prevaru, priznao je krivnju te se nagodio s tužiteljstvom. Na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen je uvjetno na 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Krivnju su priznali i njegovi suoptuženici, Ivan M. i Igor T. koji su također osuđeni na uvjetne kazne te su pristali platiti i novčane kazne u rasponu od 2500 do 5000 eura. 

Prema optužnici, teretili su da su  u dva navrata, zlorabili sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj EU i to nakon što su podnijeli prijedlog za kupnju strojeva u okviru projekta povećanja produktivnosti proizvođača mramornih i granitnih proizvoda.
Dario S. se teretio da je kao direktor jedne  tvrtke  s drugom dvojicom optuženika unaprijed tijekom 2020. dogovorio prijevarne aranžmane za kupnju dvaju strojeva. Radilo se o liniji za poliranje mramora i granita te viličara. U oba slučaja i Dario S., kao korisnik  bespovratnih sredstava, teretio se da je postupak nabave proveo po  protutržišnim uvjetima. Osim toga, teretilo ga se da je prikrio da je stvarna vrijednost kupljene opreme niža od prikazane te da je u jednom slučaju prikrio i da nabavljena oprema nije nova. Prema EPPO-u, time je u zabludu doveo  Hrvatsku agenciju za mala i srednja poduzeća, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), kao agenciju odgovornu za isplatu sredstava iz EU fondova. Osim toga, on i suoptuženici teretili su se da su krivotvorili dokumentaciju kojom su pravdali troškove. Prema optužnici su takvim radnjama proračun EU oštetili za oko 59.000 eura. Tvrtka Daria S. je i prije podizanja optužnice  vratila dio nezakonito primljenih sredstava. Ono što mu se stavljalo na teret, Dario S. priznao je u obrani tijekom istrage. 

VEZANI ČLANCI: 

- U slučaju nabavke stroja za poliranje kamena kontaktirao sam poznanika iz Slovenije i zamolio ga da iz Italije nabavi taj stroj. Nadao sam se da ću proći povoljnije. Nabavili smo reparirani stroj, no na kraju se ispostavilo da su razlike u cijeni male. Kada je došlo do ove situacije shvatio sam da sve skupa apsolutno nije imalo smisla. Žao mi je, znam da sam pogriješio no ne mogu nazad - branio se. Naveo je i da strojevi koje je kupio europskim novcem rade, kao i njegova cijela tvrtka koja i zapošljava nove ljude. Kazao je i da trenutno ima, 13, 14 zaposlenih kojima uredno isplaćuje plaće.

-  Sklapamo nove poslove i želimo dalje raditi. Želim i ovaj slučaj riješiti, vratiti novac koji smo nezakonito uzeli, te nastaviti poslovati dalje - kazao je Dario S. 

Sredstva izvučena iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a radilo se o 59.000 eura, su djelom vraćena,  a ostatak tog iznosa se mora uplatiti u proračun u roku od godinu dana od pravomoćnosti presude. Osuđene tvrtke će  platit  i novčanu kaznu u iznosima od 6000 do 14.000 eura. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar utunelu
utunelu
12:02 28.02.2024.

Jedino u Hrvatskoj postoji nagodba..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije