Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poduzetnički inkubator: Prilika mladim poduzetnicima da krenu s poslom

Vukovarski poduzetnički inkubator ima deset psolovnih prostora za poduzetnike početnike (43,5 – 69,48 kvadrata), pred-inkubacijski prostor s deset radnih mjesta, coworking prostor, laboratorij za ispitivanje obnovljivih izvora energije (sunce, vjetar i vodik), multifunkcionalnu konferencijsku dvoranu, ured za upravu, čajnu kuhinju i portirnicu.
25. veljače 2016. u 14:19 1 komentara 671 prikaza
podzetnički inkubator vukovar
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/5

Poslije 20 mjeseci projekt izgradnje i opremanje BIC - Poduzetničkog inkubatora Vukovar, koji se nalazi u sklopu Gospodarske zone Vukovar,  završen je i spreman za predavanje korisnicima na dalje korištenje. Radi se o  projektu u okviru kojega je obnovljena i opremljena hala površine 1125 kvadrata, a koji će moći koristiti poduzetnici početnici.

 –Poslovni prostori u sklopu inkubatora namijenjeni su prije svih novim poduzećima i mladim ljudima koji žele započeti sa samostalnim poslom. Na početku je mladim poduzetnicima uvijek problem nedostatak prostora, visoke režije i slično, a sada se to na ovaj način rješava. Oni će u poduzetničkom inkubatoru moći biti tijekom tri godine za vrijeme kojih će steći neophodno iskustvo i znanje, a i tvrtka će im stati na noge. Kada postane stabilna izlazi van iz inkubatora i odlazi u dalji normalan ciklus – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Vukovarski poduzetnički inkubator ima deset poslovnih prostora za poduzetnike početnike (43,5 – 69,48 kvadrata), pred-inkubacijski prostor s deset radnih mjesta, coworking prostor, laboratorij za ispitivanje obnovljivih izvora energije (sunce, vjetar i vodik), multifunkcionalnu konferencijsku dvoranu, ured za upravu, čajnu kuhinju i portirnicu. Imat će i mogućnost korištenja besplatnog interneta, savjetovanja i mentorstva, korištenja prezentacijske opreme, telefaksa, parkinga, tehničke zaštite poslovnog prostora,uredskog namještaja za jedno radno mjesto, edukacije, stručnih seminara…

Voditelj projekta Dragan Njegić kaže kako BIC – Poduzetnički inkubator mladim poduzetnicima osigurava sve preduvjete da na početku svoga poslovanja uspiju, a da pri tome ne moraju sve plaćati što im je uvijek najveći problem. Najavio je i kako bi prvi poduzetnici u inkubator mogli useliti već sredinom idućeg mjeseca. Pomoćnik ministra regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić rekao je kako su ovakvi inovativnu start up inkubatori najbolji za mlade tvrtke koje nemaju početnog kapitala te da su se dosadašnji takvi projekti u Hrvatskoj pokazali kao vrlo uspješni.

– Imamo dosta dobra iskustva s ovakvim projektima. Dobro je i što tvrtke tu zajedno rade, planiraju, mogu sudjelovati u zajedničkim projektima pa i zajedno se javljati na natječaje. Rezultat toga budu kvalitetne tvrtke koje dalje rastu, kupuju zemljište šire proizvodnju… Ovo je jako dobro za mlade posebno u vrijeme kada mnogi odlaze u Irsku, Njemačku… Mislim da i kod nas može biti bolje,a  ovo je jedan od načina, rekao je Jelić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 900 tisuća eura pri čemu EU sufinancira gotovo 80 posto iznosa. Poduzetnički inkubator dio je kompleksa Poslovno-inovacijskog centra BIC-Vukovar koji u svom sastavu osim Poduzetničkog inkubatora ima još tri centra: Proizvodni centar, Centar inovativnog poduzetništva i Edukacijski centar, ukupne površine 9700 kvadrata. 

>> Pakrac će dobiti i treći poduzetnički inkubator

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste
  • Sittingbull:

    Još jedan projekt u Vukovaru osmišljen i započet (sa osiguranim financiranjem) za vrijeme bivše SDP-ove vlasti i gradonačelnika Sabe, a za koji danas netko drugi ubire lovorike. Tek toliko radi istine i činjenica. Vukovarci to ionako znaju.