Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRANOM DO ZDRAVLJA

Podravka, Belupo i Dječja bolnica Srebrnjak zajedno u projektu za smanjenje prekomjerne tjelesne težine

Foto: Belupo
1/2
07.10.2021.
u 15:05

Sufinanciranje projekta, u ukupnoj vrijednosti od 6.784.325,90 kuna osigurano je u okviru poziva Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije KK.01.1.1.07, u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020

Inovativni znanstveno-istraživački projekt Dječje bolnice Srebrnjak, Podravke i Belupa pod nazivom „Razvoj personaliziranog koncepta za redukciju prekomjerne i održavanje zdrave tjelesne mase u liječenju kroničnih bolesti djece i odraslih" predstavljen je u Hrvatskom liječničkom zboru, navodi se u priopćenju. 

Vrijednost projekta, pod sloganom „Hranom do zdravlja”, namijenjenog smanjenju prekomjerne i održavanju zdrave tjelesne mase kod djece i odraslih iznosi devet milijuna kuna, uključujući i bespovratnih 6,8 milijuna kuna iz EU fondova, a većina financijskih sredstava uložit će se u provođenje kliničke studije, istraživanje i razvoj novih proizvoda, patentnu zaštitu, ali i zapošljavanje novih stručnjaka.

Sinergija prehrane i farmacije

- Ovaj projekt sinergijski povezuje unutarnje potencijale naše dvije divizije, prehranu i farmaceutiku. Vjerujemo da će nam primijenjena znanja iz područja prehrane, farmacije, medicine i nutricionizma omogućiti iskorak u nove kategorije proizvoda u segmentu hrane i zdravlja te nas pozicionirati na sam vrh kompanija koje kreiraju trendove te su u potpunosti usmjerene na potrošače. Kvaliteta prehrane, kvaliteta hrane i zdravlje u srži i srcu su poslovanja Podravke i Belupa. Upravo iz tog razloga smatram da su Podravka, Belupo i dječja bolnica Srebrnjak prirodni partneri za traženje i pronalaženje koncepta prehrane i proizvoda koji će osigurati podršku zdravom načinu života, kvalitetnoj i nutritivno vrijednoj prehrani, naročito kod djece i mladih. Stoga, ovaj projekt vidimo kao jedan od koraka koji je sukladan našem osnovnom poslu i poslovanju, ali i našoj društvenoj odgovornosti i tradiciji da sudjelujemo u različitim javnozdravstvenim inicijativama - istaknula je dr.sc. Martina Dalić, predsjednica uprave Podravke. 

Dodala je da inovativnost u razvoju proizvoda, prepoznavanje trendova i približavanje novim skupinama potrošača imaju vrlo važnu ulogu u povećanju konkurentnosti te tvrtke. Naglasila je i da je projekt sukladan nedavno usvojenoj strategiji rasta i razvoja tvrtke do 2025. godine.  

09.06.2021., Zagreb - Djecja bolnica Srebrnjak, mjesto gdje ce se graditi translacijski centar. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Predsjednik Uprave Belupa, Hrvoje Kolarić, mr. pharm. istaknuo je da je ta tvrtka prije pet godina iskoračila u područje nutraceutike i kliničke prehrane koji se ovim projektom širi u područje zdravstvenih rješenja za prekomjernu tjelesnu masu. 

- Ovaj projekt u potpunosti  je usklađen sa Strategijom pametne specijalizacije RH i prioritetima Belupa koji se pozicionirao kao jedan od ključnih igrača u proizvodnji dodataka prehrani - istaknuo je Kolarić.

Multidisciplinarni pristup

Voditeljica projekta prof.dr.sc. Mirjana Turkalj iz Dječje bolnice Srebrnjak pojasnila je da se provedbom istraživačkih aktivnosti i multidisciplinarnim pristupom koji podrazumijeva blisku suradnju kliničkih i temeljnih istraživača, nutricionista i poslovnog sektora namjerava razviti novi dijagnostički i terapeutski pristup namijenjen smanjenju prekomjerne tjelesne mase. 

- Ovaj pristup uključivat će provođenje kliničke studije, ali i razvoj inovativnih proizvoda za obroke pri redukcijskoj dijeti te razvoj personalizirane podrške pacijentima i korisnicima - naglasila je prof. Turkalj dodavši da znanje, stručnost i multidisciplinaran pristup u rješavanju javno zdravstvenih izazova predstavljaju velik potencijal za suradnju s gospodarstvom, osobito s hrvatskom farmaceutskom i prehrambenom industrijom. 

Tijekom tri godine provedbe projekta koji je započeo u ožujku ove godine, a trajat će do prosinca 2023. godine razvit će se klinički dokazan i zdravstveno siguran koncept redukcije prekomjerne i održavanja zdrave tjelesne mase kod djece i odraslih koji će se temeljiti na suvremenim medicinskim i nutricionističkim principima, uključujući promjene u načinu života, uravnoteženu niskoenergetsku prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost uz personaliziranu stručnu podršku, rečeno je na predstavljanju projekta. Tom prigodom održan je i panel na kojemu su u izazovima prekomjerne tjelesne mase, ali i mogućnosti suradnje poduzetništva i zdravstva izlagali dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te prof.dr.sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora.

Globalni javnozdravstveni problem

Prekomjerna tjelesna masa i debljina globalni su javnozdravstveni problemi i rizični  su čimbenici za nastanak vodećih kroničnih nezaraznih bolesti: kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta karcinoma te jedan od  najčešćih komorbiditeta i nezavisnih čimbenika rizika u razvoju astme. Prekomjerna tjelesna masa također je vrlo važan prediktor razvoja komplikacija kod infekcije COVID-19, uključujući potrebu za hospitalizacijom, intenzivnom njegom i mehaničkom ventilacijom a uzrokuje i povećani rizik od neželjenih ishoda COVID-19 bolesti. 

Zdravstveni problemi povezani s neadekvatnom prehranom ubrajaju se među najznačajnije javnozdravstvene probleme. U Hrvatskoj, kao i u Europi, više od polovice osoba starijih od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, njih 57,4%, od čega debljinu ima 18,7% stanovnika. Brojke ukazuju na alarmantno stanje upravo u mediteranskim zemljama te potvrđuju premisu da se mediteranska prehrana, koja slovi kao najbolja za očuvanje zdravlja, sve manje konzumira, posebice među djecom. Prema posljednjim podacima 34,9% djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, od čega debljinu ima njih 14%, značajnije više dječaka, njih 17,2% u usporedbi s 10,7% djevojčica. Zabrinjavajući je podatak da se proteklih 12 godina udio djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom povećao za gotovo 15%.

Umrežena znanja

Zahvaljujući sredstvima osiguranima u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“ (IRI) iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, multidisciplinarni znanstveno- industrijski tim stručnjaka pod vodstvom prof. dr. sc. Mirjane Turkalj, dr. med., iz Dječje Bolnice Srebrnjak, mr. sc. Lenkice Penava, iz Belupa i Katarine Pentek, dipl.ing, iz Podravke umrežili su znanja iz područja medicine, nutricionizma, farmacije i prehrambene tehnologije te tri godine provedbe projekta razvijaju klinički dokazan i zdravstveno siguran koncept redukcije prekomjerne i održavanja zdrave tjelesne mase kod djece i odraslih. Koncept se temelji na suvremenim medicinskim i nutricionističkim principima koji uključuju promjene u načinu života, uravnoteženu niskoenergetsku prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost uz personaliziranu stručnu podršku.

Sufinanciranje projekta, u ukupnoj vrijednosti od 6.784.325,90 kuna osigurano je u okviru poziva Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije KK.01.1.1.07, u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., a za njegovu provedbu u RH nadležno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao Posredničko tijelo razine 1, dok je Posredničko tijelo razine 2 Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU, navodi se u priopćenju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije