Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulazak rh u eu

Podnijeli 62 prijedloga amandmana na rezoluciju EU o Hrvatskoj

zastave (1)
Tomislav Miletic/PIXSELL
31.01.2013.
u 12:31

Rumunjska europarlamentarka Monica Luisa Macovei u jednom od svojih 7 amandmana predlaže da se u tekstu rezolucije po prvi put spomene uvođenje mehanizma monitoringa nakon stupanja u punopravno članstvo

Ukupno 62 prijedloga amandmana podnijeli su europski zastupnici na rezoluciju Europskog parlamenta o Hrvatskoj i, prema još nije sigurno koji će amandmani biti prihvaćni a koji odbačeni, iz prijedloga se može iščitati nastojanje slovenskih zastupnika da umanje značaj 1. srpnja 2013. kao dogovorenog datuma ulaska Hrvatske u EU, kao i nastojanje rumunjske eurozastupnice da i Hrvatska, poput njezine zemlje, nakon stupanja u članstvo bude pod monitoringom, što je ideja koju snažno dobacuju sve druge zemlje članice EU.

Rezolucija Europskog parlamenta bitan je dokument, ali nije toliko odlučujuća kao posljednje očekivano izvješće o monitoringu koje Europska komisija planira objaviti 21. ožujka i za koje je povjerenik Štefan Fuele u ponedjeljak u samom EP-u rekao da će biti pozitivno. Rezolucija EP-a daleko je manje odlučujuća od zaključaka Europskog vijeća koje bi, kad bi itko ozbiljno predlagao uvođenje monitoringa nakon ulaska Hrvatske u članstvo, bilo najvažnije mjesto za takav prijedlog.

Rumunjska europarlamentarka Monica Luisa Macovei u jednom od svojih 7 amandmana predlaže da se u tekstu rezolucije po prvi put spomene uvođenje mehanizma monitoringa nakon stupanja u punopravno članstvo, ali u Europskom parlamentu neslužbeno se doznaje da su vrlo mali izgledi za prolazak tog amandmana. Macovei je zabrinuta jer je korupcija i dalje ozbiljan problem u Hrvatskoj.

Slovenski europarlamentarac Alojz Peterle, u jednom od brojnih slovenskih amandmana, pokušava promijeniti prvi paragraf u rezoluciji koji kaže da EP očekuje da će 1. srpnja 2013. izraziti dobrodošlicu Hrvatskoj kao 28. članici EU. Peterle predlaže da se iza riječi "1. srpnja 2013." doda nastavak u kojem bi trebalo pisati da će se to dogoditi pod uvjetom da se uspješno dovrši proces ratifikacije.

Slovenski zastupnik Ivo Vajgl predložio je da se u rezoluciji EP-a o Hrvatskoj upozori na netoleranciju koju šire neki predstavnici Crkve. "Neke izjave i aktivnosti Katoličke crkve u Hrvatskoj ne osnažuju europske standarde i poštivanje manjina, dok se neki od najviših crkvenih predstavnika u državi služe jezikom koji otvoreno poziva na netrpeljivost prema LGBT osobama". 

Sve predložene amandmane možete pogledati na web stranici Europskog parlamenta.

>> Pusić: 6. veljače stručno i politički definirat ćemo rješenje!

Komentara 10

SE
sestrićna
13:16 31.01.2013.

kako se slovenci brinu o našim manjinama--a poznat je slučaj izbrisanih u sloveniji gdje su ljude jednosatvno izbrisali--ne potoje !!!

XD
xdm45
13:17 31.01.2013.

hahaha rumunjka nam drži predavanje o korupciji što još nečemo doživjeti...

KR
krka
12:53 31.01.2013.

Zimski san Hrvatske diplomacije traje malo poduže; od prosinca 2011 do ljeta 2013. Bravo za Vladu.Jedini uspjesi Vlade su totalno posvađana nacija i novopridošlih 70.000 ljudi na Zavod za zapošljavanje. Nastavite samo tako, biramo Vas sve do 2050, ako nas još bude!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije