Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rješenje na pomolu

Pusić: 6. veljače stručno i politički definirat ćemo rješenje!

karl erjavec,vesna pusić portal (1)
Foto: Tomislav Krasnec/VLM
1/3
30.01.2013.
u 19:55

Večerašnji susret u Bruxellesu na prvi pogled se ipak čini kao pomak.

- Slovenija neće biti posljednja zemlja koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU - objavila je večeras ministrica Vesna Pusić dok je njezin kolega Karl Erjavec, koji je sjedio pored nje pred novinarima u Europskom vijeću u Bruxellesu, ocijenio kako je "moguće da u veljači obje vlade potvrde rješenje koje će pronaći eksperti". Pusić i Erjavec nisu sinoć dogovorili konačno rješenje za Ljubljansku banku i početak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji, ali su najavili da će se ponovo susresti, ovaj put zajedno s dvojicom financijskih stručnjaka, već sljedeće srijede, 6. veljače. Tada bi se moglo dogovoriti konačno rješenje spora jer će se na tom sastanku spojiti politička odluka, koju predstavljaju ministri, s tehničko-pravnom odlukom, koju navodno već imaju spremnu financijski stručnjaci.

- 6. veljače sastajemo se, zajedno s financijskim stručnjacima, kako bismo i stručno i politički definirali rješenje. A kad definiramo rješenje, kojem smo vrlo blizu, predstavit ćemo ga svojim vladama. I uvjerena sam da će, ako se mi složimo, vlade također prihvatiti to rješenje - rekla je Pusić, ali nije željela otkriti je li izglednije da to rješenje bude konkretan dogovor o novcu ili dogovor o prebacivanju spora na neki arbitražni sud, čime se isplata ili neisplata novca prolongira za neko drugo vrijeme nakon što Hrvatska uđe u EU.

- Kad dođemo do rješenja, onda ćemo vam reći - odgovorila je ministrica Pusić na pitanje je li arbitraža jedno od rješenja koje se razmatra. - Pronalaženje alternativnog rješenja omogućit će Hrvatskoj da povuče punomoći za sudske tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima - dodala je Pusić.

Ministar Erjavec ustvrdio je da su financijski stručnjaci France Arhar i Zdravko Rogić daleko odmakli u rješavanju tehničkih aspekata pitanja koje razmatraju. Oni su, kazao je Erjavec, rekli vladama koje su ih imenovale da lako mogu doći do tehničkog i pravnog rješenja, ali sada je potrebna politička odluka kako bi se stručnjaci složili oko konkretnog rješenja. Čini se da je sinoćnji susret u Bruxellesu jedan korak te političke odluke, a drugi će biti na zajedničkog sastanku 6. veljače. 

- Uvjeren sam da ćemo naći rješenje kako bi Slovenija mogla vrlo brzo početi ratifikaciju - rekao je ministar Erjavec.

Ministri Pusić i Erjavec sudjeluju u četvrtak na Vijeću za vanjske poslove EU i na marginama tog sastanka vjerojatno će biti suočeni s pitanjima svojih kolega ministara iz ključnih zemalja EU koje će zanimati jesu li Slovenija i Hrvatska postigli dogovor. Odgovor će vjerojatno biti isti onaj koji su Pusić i Erjavec ponudili sinoć novinarima je: nismo još, ali hoćemo - sljedeće srijede.

>> Pusić i Erjavec sastaju se u Bruxellesu, jesu li blizu rješenja?

Komentara 59

Avatar Idler 3
Idler 3
23:25 30.01.2013.

Bojim se i nje i njezinih rješenja. Istovremeno bojim se svakog rješenja iza kojeg stoji bilo koji Milanovićev ministar. Od tud valjda i tolika buka oko dolaska J. Reisman - oči naroda uprte su u krivom smjeru (kak i uvijek).

OB
-obrisani-
23:32 30.01.2013.

30.01.2013. u 22:59h Ruđer Bošković Croata je napisao/la: +++++++++++++++ Tom janjičaru je stara Hrvatica,

Avatar Lijekzabudale
Lijekzabudale
20:10 30.01.2013.

Šteta šteta dobili Janezi mig sa letvom od Big Brothera pa promijenili retoriku!Rekla njima angela ,,nix potpis nix krediti,, pa Janezi shvatili da je vrag odnio šalu! Uh kako bi bilo dobro da Janezi sabotiraju pristup i da Hrvatska moraa nešto poduzeti!Čovječe imali bi bageri godinama posla!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije