Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Podnesena kaznena prijava protiv Josipe Lisac: 'Očekivao sam da će zavijati, ali ovako nešto'

Boško Županović smatra da niti jedan građanin, bez obzira je li riječ o umjetniku ili nekom drugome, nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne.
19. veljače 2020. u 20:19 186 komentara 122797 prikaza
Josipa Lisac
Foto: Damir Senčar/HINA/POOL/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Boško Županović podnio je kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac i to zbog njezine izvedbe himne na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića. Naime, Županović sumnjiči Lisac da je prilikom inauguracije Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske na omalovažavajući način.

Zvjezdan Ružić Milanović je tražio nešto drukčije, a Josipa i ja svojom verzijom himne htjeli smo poručiti samo ljubav

Kako piše Dalmatinski portal, u obrazloženju kaznene prijave Županović navodi da je Lisac koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi. 

On smatra da je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno, skladateljskog izričaja. 

Video: Himna RH u izvedbi Josipe Lisac

Boško Županović smatra da niti jedan građanin, bez obzira je li riječ o umjeniku ili nekom drugome, nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne. 

- Bilo kakvo umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih glazbenih izričaja uz suglasnost autora, no ne u himni. Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog dijela - smatra Županović koji je pak predložio tužiteljstvu da reproduciraju snimku javne intonacije himne s inauguracije, obave potrebne izvide te podignu optužnicu protiv Josipe Lisac. 

ANKETA Pitali smo Zagrepčane što misle o jučerašnjoj izvedbi himne Josipe Lisac na inauguraciji Zorana Milanovića 'SPROVOD ILI INAUGURACIJA?!' Pitali smo Zagrepčane što misle o jučerašnjoj izvedbi himne Josipe Lisac

Boško Županović kazao je za Dalmatinski portal da je  diplomirani pravnik i da nema neka osobita glazbena znanja da bi sa stručnog aspekta procjenjivao izvedbu Josipe Lisac, no da je njemu izvedba bila degutantna. 

Josipa Lisac
1 / 38
Inauguracija predsjednika Zorana Milanovića

'Čisto omalovažavanje. Naša himna posebno je lijepa i domoljubna i šalje lijepu i jasnu poruku. Nitko ne smije manipulirati s himnom. Nemam ništa ni protiv Josipe Lisac, ni protiv Zorana Milanovića. Neka on bude predsjednik svim građanima, kako je najavio, a ona neka nastavi sa svojim pjevanjem koja će izazivati različite reakcije, no smatram da himnu moje države nitko ne može tako intonirati i izvoditi. Pogotovo što se ovo dogodilo na inauguraciji predsjednika Republike, dakle, javnom događaju koji je bio iznimno medijski popraćen. Očekivao sam da će zavijati, ali ovako nešto. To je bilo ismijavanje na najgori mogući način. Ja sam se jučer sramio što sam Hrvat', kazao je Županović, koji pak ne očekuje da će se išta konkretno dogoditi s prijavom. 

Zoran Milanović prisegnuo i preuzeo dužnosti predsjednika RH Gledanost Inauguraciju predsjednika Zorana Milanovića na HRT-u pratilo više od 400.000 gledatelja

- To bi išlo na nekakvo vještačenje kod glazbenih kritičara, a vrana vrani ne kopa oči, ne vjerujem da bi se itko usudio nešto reći protiv nje - zaključio je Županović.   

Podsjećamo, izvedba himne na inauguraciji u izvedbi Josipe Lisac izazvala je brojne rasprave u javnosti. 

Video: Pitali smo Zagrepčane što misle o izvedbi himne Josipe Lisac na inauguraciji Zorana Milanovića

Ministri Krstičević i Beroš obišli ekspedicijski kamp kod KB Dubrava
Gestikulacije i mimika
Vili Beroš i neverbalno odaje raste li broj oboljelih
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
  • Hamburg:

    Dobro je rekla jedna starija osoba kad su je pitali za himnu: Svaka drzava ima svoju himnu, ona je svecana i dostojanstvena. Ono sto je otpjevala Josipa Lisac nije Hrvatska himna.

  • bergorest:

    Od lisice se bolje nije ni moglo očekivati, no kaznenu prijavu bi trebalo podnijeti protiv onog tko je angažirao ovu glazbenu devu s namjerom da se ruga i pravi sprdnju sa svetinjom hrvatskog naroda.

  • Shalan:

    Užasna izvedba, ružno kreveljenje kod pjevanja. Svi su bili pomalo u šoku, neki su se skoro nasmijali, neki kolutali očima, a svi jedva čekali da ta parodija himne završi. Čak je i Milanović treptao u nevjerici. Vjerujem da ni on ... prikaži još! nije to od Josipe očekivao. Ali Činjenica je da lik ne zna izabrati suradnike! Sauhu, Opančićku itd.. a sad vidimo da ne zna ni pjevače. ....... "novi" predsjednik, stari luzer.