Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozitivno riješeno 240 prigovora

Podjela pomoći od 4000 kuna izazvala nove prijepore i prigovore među Gunjanima

Gunja,poplava
Marko Mrkonjić/PIXSELL
06.08.2014.
u 14:23

- Očekujem da će propust biti ispravljen jer među odbijenima ima niz osoba koje imaju pravo da dobiju pomoć, istakao je načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić

Podjela humanitarne pomoći od 4000 kuna po osobi sa područja stradalih u poplavi  tijekom  svibnja  izazvale su nove prijepore i prigovore među mještanima  Gunje.  

Poslije  prve  isplate pomoći  470  osoba podnijelo je prigovor  jer  su nezadovoljni  činjenicom da im je iz nekoga razloga uskraćena pomoć od strane Crvenoga križa. Među osobama koje su podnijele prigovore je i niz osoba koje se nalaze na privremenome radu izvan Gunje s čime su automatski izgubili pravo na pomoć.

Prema toj odluci pravo na pomoć nisu  mogle ostvariti osobe koje imaju u vlasništvu nekretnine u Gunji, a koje  su  stradale  u  poplavi,  jer su u vrijeme poplava nalazili se izvan sela.  Pomoć  od  4000  kuna  izazvala  je  niz prozivki i optužbi na račun općinskih  vlasti  da  se pogoduje prijateljima i rođacima pa se najavljuju čak i sudske tužbe. Načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić i sam smatra da je učinjen propust te da će učiniti sve da se on što prije ispravi kako bi te osobe mogle dobiti pomoć kada se ona bude ponovno dijelila. – Od ukupnog broja  zaprimljenih prigovora komisija je oko 240 pozitivno riješila dok su ostali odbijeni. Imamo svega 30-ak prigovora koji su predani reda radi jer i same te osobe znaju da nemaju pravo na pomoć. Oni u Gunji nemaju nekretnine niti ovdje žive. Zatražio sam od Crvenoga križa revidiranje takve  odluke  koja je nepravedna u odnosu na odluku prema mještanima sa područja Općine Drenovci i Vrbanja. Očekujem da će propust biti ispravljen jer među odbijenima ima niz osoba koje imaju pravo da dobiju pomoć, istakao je  Lucić  dodajući  kako  se ne slaže sa odlukom čelnika Crvenoga križa da pomoć  ne  bi  trebali  dobiti  osobe  koje se nalaze na privremenom radu u inozemstvu.

 –  Ti  ljudi imaju nekretnine u Gunji, plaćaju ovdje račune, a imaju i prebivalište ovdje. I njihovo sve je poplavljeno te bi samim tim i oni  trebali  dobiti  pomoć  koja  svima puno znači. Učinit ću sve da i oni dobiju  pomoć,  najavio  je Lucić. U Gunji je započelo i potpisivanje ugovora sa vlasnicima objekata koji su radi razine oštećenja predviđeni za rušenje. Lucić  kaže da će se rušiti oko 350 objekata kao i da će većina mještana od države uzeti po 70 000 kuna i sami raditi na obnovi stradalih kuća. Osnovni razlog tome je što misle da će na taj način brže obnoviti svoje objekte i moći useliti u njih  prije nego kada bi to radila država.

>> Šuker u Gunji: Trnci me i sada prolaze

Komentara 1

GU
gunja5
16:18 06.08.2014.

Ima popis svih onih koji nisu u gunji a bili su na prvom spisku i sad na drugom a od ovih 240 koliko ih je odbijeno netko misli da su ludi pa da ne vide sta se desava neznaju oni u ck gdje tko zivi nit su oni donijeli tu odluke vec ovi u gunji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije