Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Podijelio Limex na tri nove firme i utajio milijune

Josip Šelej (60), vlasnik, osnivač i direktor Limexa iz Donjeg Miholjca osumnjičen je zbog malverzacija u gospodarskom poslovanju.
28. kolovoza 2011. u 12:00 13 komentara 1571 prikaza
\'SLA 10.01.2005.-Donji Miholjac-Potpisan je ugovor Limexa i poljskog partnera za izvoz mjesalica u vrijednosti milijun eura.Limex je tom prigodom posjetio i poljski veleposlanik Kazimierz Kopyira koj
Foto: Arhiva VL

Josip Šelej (60), vlasnik, osnivač i direktor Limexa iz Donjeg Miholjca, tvrtke koja se proslavila po proizvodnji bicikala i miješalica za beton, osumnjičen je zbog malverzacija u gospodarskom poslovanju.

Općinsko državno odvjetništvo u Valpovu podnijelo je istražni zahtjev jer sumnjaju da je u vremenu od početka do kraja 2009. godine onemogućio naplatu dospjelih potraživanja Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave u visini 18,646.000 kuna.

Kao direktor i jedini član uprave Limex je podijelio na tri nove tvrtke – Limex&Partnere, Limex Kamine te Limex Gradnju. Pri tome je izmijenio bilancu poslovanja od 1. siječnja 2009. u odnosu na posljednji dan prethodne godine te neutemeljeno i neujednačeno podijelio dugovanja, potraživanja i imovinu između novoosnovanih trgovačkih društava. Zbog toga Porezna uprava nije mogla naplatiti svoja potraživanja.

Oštetio je, sumnja se, i državni proračun najmanje sa 6,774.000 kuna jer kao direktor jedne od tri novoosnovane tvrtke na području Donjeg Miholjca nije platio porez na dobit. Šeleja se "tereti" i da je tijekom 2008. i 2009. godine na temelju ugovora o financijskom leasingu nabavio brod te ga prikazao kao osnovno sredstvo kojim će se koristiti za obavljanje poduzetničke djelatnosti, iako je znao da će mu on služiti za osobne potrebe. Na taj je način "utajio" dodatnih 350.880 kuna.

Svjesno je umanjio i poreznu obvezu u visini 1,614.000 kuna tako što nakon podijele Limexa na tri dijela dospjele račune nije nakon zaprimanja isporučivao trgovačkom društvu koje je preuzelo potraživanje, nego ih je, iako nije bilo stvarnog prometa, zbirno dostavljao drugom društvu koje ih je knjižilo kao ulazne račune.

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste
 • Avatar patkovic
  patkovic:

  kaki to bogataš ak nema jahtu sa curama

 • EUfan:

  Utajio porez i kupio brod. Koja kretenčina od poduzetnika. Dok je na zapadu normalno da poduzetnik svoju dobit investira u razvoj poduzeća, Balkanjerosi kupuju luksuzne automobile i brodove. A poslije im ne valja država. Fuj, stoko primitivna!

 • drug:

  Direktori \" novog\" kalibra