Naslovnica Vijesti Hrvatska

Podignuta optužnica protiv 9 bivših pripadnika HVO-a iz Orašja: Optuženi su za zločin protiv čovječnosti

Uhićenje je izazvao zategnute odnose između Hrvatske i BiH nakon što su brojni hrvatski dužnosnici izrazili nezadovoljstvo zbog pritvaranja osumnjičenika
30. prosinca 2016. u 12:46 33 komentara 12086 prikaza
Orašje
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podignulo optužnicu protiv devetorice bivših zapovjednika i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zbog ratnih zločina nad zarobljenim Srbima s područja Orašja.

Oni su uhićeni potkraj listopada, a osmorica su u istražnom pritvoru provela mjesec dana.

Nakon toga su pušteni da se brane sa slobode uz mjeru zabrane napuštanja boravišta i oduzimanja putnih isprava.

Uhićenje je izazvalo zategnute odnose između Hrvatske i BiH nakon što su brojni hrvatski dužnosnici izrazili nezadovoljstvo zbog pritvaranja osumnjičenika, unatoč tome što su sve vrijeme bili dostupni pravosudnim tijelima u susjednoj državi.

Prvi na popisu optuženih je umirovljeni general Đuro Matuzović (64) koji je u ratu bio zapovjednik Zbornog područja Orašje. 

Optužnica je podignuta i protiv Ive Oršolića 64), Tade Oršolića (56), Marka Dominkovića (54), Jose Nedića (60), Marka Blažanovića (61), Mate Živkovića (54), Ante Živkovića (47) i Stjepe Đurića (51).

Orašje Odluka Suda BiH Ukinut pritvor pripadnicima HVO-a iz Orašja! Orašje NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Vojnom policajcu HVO-a deset godina zatvora za zločine u Orašju Naslovnica 26.12. 2016. Večernji donosi Ministar Medved: Stvara se shizofrena situacija oko HVO-a, nije riječ o milijardama kuna!

Svi optuženi imaju hrvatsko državljanstvo.

U optužnici se navodi kako su "od druge polovice travnja 1992. do srpnja 1993. za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije i policijskih struktura kao i stražara u logorima i zatočeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i osnovnoj školi  „Donja Mahala“, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta".

Tereti ih se da su sudjelovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti s područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i počinili teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava te da su na taj način počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.

Potvrdi li Sud BiH optužnicu, tužitelji će krivnju optuženih dokazivati pozivanjem 142 svjedoka i vještaka te prilaganjem opsežnih materijalnih dokaza.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Booyakasha
  Booyakasha:

  Dodik se ne javlja na saslusanje o referendumu vec tri mjeseca, a ovi idioti dizu optuznice protiv onih koji su branili drzavu. Idiotizam!

 • 777CRO:

  Sta je sa ukidanjem abolicije u Hrvatskoj ? Sve počinje od hrvatske pete kolone -aboliranih - komunista- partizana - cetnika...

 • Avatar jebb
  jebb:

  A Hrvatska njihovim ratnim zlocincima i ekstremistima izdaje putovnice!