Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji donosi

Ministar Medved: Stvara se shizofrena situacija oko HVO-a, nije riječ o milijardama kuna!

Naslovnica 26.12. 2016.
Foto: Vecernji.hr
1/2
26.12.2016.
u 20:53

Hrvatska će skrbiti o 300-tinjak najtežih ratnih vojnih invalida prve skupine HVO-a, za koje je osigurano 14,8 milijuna kuna pa već u programu za 2017. imamo predviđena sredstva za motorna vozila, dok će ostali invalidi biti materijalno zbrinuti u okviru BiH.

Malo je koji zakon poput onog o pravima hrvatskih branitelja podigao toliko bure u javnosti i prije nego što je dospio do saborskih klupa, a jedna od najkontroverznijih tema svakako je najavljeno izjednačavanje prava pripadnika HV-a i HVO-a, što je i prvo pitanje kojim otpočinjemo intervju s ministrom branitelja Tomom Medvedom.

Možete li precizirati kako ćete izjednačiti prava pripadnika HV-a i HVO-a? Za koje se kategorije pripadnika HVO-a predviđa odšteta, o kojem je broju ljudi riječ te kakve su projekcije troškova?

Riječ je o jedinstvenom zakonu, ali naglasio bih da još uvijek govorimo o nacrtu teksta, odnosno o prijedlogu zakona. Vrednujući njihov doprinos u obrani suvereniteta RH, želimo omogućiti priznavanje statusa hrvatskog branitelja i pripadnicima borbenog sektora HVO-a. Teško je govoriti precizno o broju pripadnika HVO-a koji će dobiti status branitelja, no kad je riječ o materijalnim pravima, ta će se pitanja regulirati aneksom ugovora s BiH tijekom vremena. Hrvatska će skrbiti o 300-tinjak najtežih ratnih vojnih invalida prve skupine HVO-a, za koje je osigurano 14,8 milijuna kuna pa već u programu za 2017. imamo predviđena sredstva za motorna vozila, dok će ostali invalidi biti materijalno zbrinuti u okviru BiH. Preostalim pripadnicima HVO-a koji nisu invalidi Hrvatska će pružiti određene oblike zdravstvene skrbi, korištenje veteranskih centara, pravo na psihosocijalnu pomoć, jednokratnu novčanu pomoć i pravo na troškove ukopa i taj trošak planiran je i predviđen u istom budžetu s pripadnicima HV-a. U pravilu se oko ove tematike stvara nepotrebna, shizofrena situacija, no ne radi se ni o kakvim ekstremno visokim novim troškovima, nego o jasnijem i preciznijem reguliranju odnosa. Nema govora o milijardama kuna, mi smo u proračunu za 2017. godinu vrlo jasno definirali iznose i oni se uvećavaju za 201 milijun kuna u odnosu na proteklu godinu. Doslovno se zna kome i kamo ide svaka lipa, a proračun ocrtava naše prioritete.

Cijeli intervju čitajte u Večernjem listu od utorka!

Ostale teme koje donosimo:

- Specijal: Preuzimanje Ine na pet stranica

- Kanadu zamijenio Čabrom, voli čuti 'dobar dan, gospon doktor'

- Al-Baghdai džihadistima: "Ne dolazite više u kalifat, moje naredbe čekajte u EU".

- Odlazak Georgea Michaela

- Matjaž Kek: U Rijeci sam postao bolji trener i bit ću uz nju ma što se dogodilo, do zadnjega

- Poklon s pričom: Predsjednica poklonila startasice iz Borova koje su hrvatski ponos

>> Ina otkrila: Evo pod kojim uvjetima bismo se vratili u Siriju

Foto: Vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Franjo Tudman
Franjo Tudman
21:18 26.12.2016.

Branitelji HVO nisu samo branili svoju kucu vec su bili istinski branitelji Hrvatske. Sjetite se branitelja Kupresa, Tomislav grada, Rame, Livna itd. Sjetite se branitelja sredisnje Bosne koji su agresoru kicmu lomili u obranu svojih domova. Sjetite se branitelja Bosanske posavine koji su dali neizmjerni doprinos obrane svojih domova. Svi ti branitelji cuvajuci svoj dom, cuvali su i Hrvatsku drzavu. Zamislite da HVO branitelji nisu pruzili otpor srpskom agresoru, ondah bi se desila situacija da bi usli u Split i dosli u situaciju da odajeku kompletnu juznu Hrvatsku. Takoder HVO branitelji kao oni iz Bosne tako i oni iz Hercegovine uistinu su polozili svoje zivote za sve nas. Sporazumom Alija-Tudman, krenulo se u zavrsnu akciju oslobodenja BiH koja je uspjesno provedena. Mislim da ce svi u RH podrzati najboljeg ministra branitelja naseg heroja Tomu Medveda koji je nekoliko puta bio ranjen, da konacno pomogne i da osigura moralnu satisfakciju braniteljima Hrvatske pripadnicima HVO. Sretan Bozic svima koji slave....

PP
pp
22:15 26.12.2016.

HVO je branio Hrvatsku kao i HV. I u Oluji i u drugim operacijama kako mi kažemo Hrvatske vojske, a sto je netocno. To su operacije HV-a i HVO-a, odnosno kako su ih tada u televizijskim i novinskim izvještajima zvali "Hrvatske snage" upravo zbog toga. I u operacijama Maestral i Južni potez kad se kaže da je HV došla 23km od Banja Luke, od 23 000 hrvatskih vojnika, 11 000 je bilo iz HVO-a, a 12 000 iz HV-a. U operaciji Oluja 3 gardijske brigade HVO-a su cuvale bok 4. i 7. gardijskoj brigadi dok su ulazili u Knin od srpskog napada. Dalmacija se obranila u Livnu, a Hrvatska oslobađala iz BiH. HVO je se cak pripremao i za oslobađanje Vukovara gdje su gardijske brigade HVO-a trebale ići sa HV-om i vježbali su u uvjetima slavonske ravnice. Mi da smo normalan narod i normalna država zbrinuli bi stradale pripadnike HVO-a i njihove obitelji kao i pripadnike HV-a. Svim pripadnicima HVO-a hvala za njihov doprinos obrani Hrvatske i hrvatskog naroda u BiH. Gdje je bio HVO i danas zive Hrvati u BiH. Gdje se nismo vojno organizirali, protjerani smo.

AV
AVIM
07:10 27.12.2016.

Gosp.Ministre sto ovaj narod ima sa bosanskim braniteljima i zasto trosite tude novce na nekoga iz druge Drzave kada imate i svojih branitelja kojima treba pomoci,a o njima neka vode brigu oni gdje zive i gdje su ratovali jer u HR nisu sigurno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije