Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

Podignuta optužnica protiv erdutskog šefa milicije

\'14.01.2009.,Dugo Selo, - Josipa Zorica 1.Nepoznati pocinitelj nozem je izbo zaposlenika Katastra koji je prevezen u bolnicu.Policija na mjestu zlocina radi ocevid.Photo: Marko Prpic/PIXSELL\'
Marko Prpić/PIXSELL
30.07.2012.
u 17:59

Muškarca (63) s hrvatskim i srpskim državljanstvom tereti se za nezakonito privođenje i zlostavljanje civilnog stanovništva

Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 63-godišnjaka s dvostrukim državljanstvom – hrvatskim i srpskim. Tereti ga se da je kao zapovjednik Stanice milicije u Erdutu od studenog 1991. do 22. rujna 1992. godine u Erdutu i Aljmašu za vrijeme oružane pobune lokalnog srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka RH, nezakonito privodio, zatvarao i zlostavljao civilno stanovništvo te izravno zapovijedao sebi podređenim pripadnicima milicije. Oni su, pak, po njegovu naređenju, privodili te fizički i psihički zlostavljali civilno stanovništvo prema dogovoru sa Željkom Ražnjatovićem zvanim Arkanom.

Ljude su potom radi likvidacije predavali takozvanim Arkanovim postrojbama koje su bile smještane u erdutskom dvorcu. Tamo su ih, kako se navodi u optužnici, ubijali, a njihova tijela bacali u masovne grobnice. Na taj su način ubijeni F.P. (58), A.M. (55), S.T. (59), J.Z. (40), M.M. (58), N.M. (43), A.R. (77), A.Š. (60), M.B. (51), I.M. (51), I.G. (42) te A.P. (18). Većina njihovih tijela pronađena je u Daljskom Ataru.

Zapovjednika tadašnje milicije Erduta tereti se i da je krajem siječnja 1992. godine u milicijskoj stanici u Somboru u susjednoj Srbiji zajedno s ostalim milicajcima ispitivao i fizički zlostavljao zarobljenog pripadnika HV-a M.H. (36). Njega su, stoji u optužnici DORH-a, udarali rukama, nogama, ali i kundacima pušaka te palicama po svim dijelovima tijela.

S obzirom na to da okrivljenik trenutačno nije dostupan nadležnim tijelima RH, protiv njega je donijeto rješenje o određivanju pritvora zbog opasnosti od bijega, a raspisana je međunarodna tjeralica.

Komentara 20

OB
-obrisani-
18:10 30.07.2012.

Svi će oni doći na red, niti jedan neće ostati pošteđen bez obzira na aboliciju.

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
18:27 30.07.2012.

u j....e je ovo Hrvatsko pravosudje brzo cak nako 20 godina podize optuznice.....hoce ovaj proc ko i kapetan Dragan.hheheheheheh

BL
Blasko
08:40 31.07.2012.

Amblem Hrvatske policije sugerira dase radi o nasem policajcu,sramota,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije