Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvlačenje novca iz Dinama

Vrhovni sud objasnio zašto se suđenje braći Mamić i Vrbanović iz Zagreba seli u Osijek

Zoran Zdravko Mamić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
Autori: Ivana Jakelić, Hina
26.04.2016.
u 13:45

Pomalo iznenađujuće, u tom postupku neće se suditi u Zagrebu, već u Osijeku jer je tako odlučio Vrhovni sud

USKOK je podigao optužnicu protiv Zorana i Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara koji se terete za izvlačenje više od 100 milijuna kuna iz Dinama.

Pomalo iznenađujuće, u tom postupku neće se suditi na Županijskom sudu u Zagrebu, već u Osijeku jer je tako odlučio Vrhovni sud koji je prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva.

– Nakon istrage, provedene na temelju kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, USKOK je pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana M. P. (1970.), Z. M. (1959.), Z. M. (1971.), D. V. (1959.) zbog počinjenja kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, zloporabe položaja i ovlasti u pokušaju, davanja i primanja mita, zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganja u zloporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju – stoji u priopćenju USKOK-a.

Nezakonitim radnjama četvorice optuženika NK Dinamo oštećen je za ukupan iznos od 115.871.323,39 kuna, a proračun Republike Hrvatske za iznos od 12.209.650,67 kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. 

Prvu optužnicu protiv Mamića Uskok je podigao pred Županijskim sudom u Osijeku, umjesto u Zagrebu gdje se vodila istraga. U javnosti se često nagađalo o Mamićevoj povezanosti s nekim zagrebačkim sucima, posebno nakon što mu je omogućeno da uz jamčevinu i mjere opreza istražni zatvor zamijeni obranom sa slobode.

Kao i prilikom pokretanja istrage u srpnja prošle godine tužiteljstvo Zdravka Mamića i u optužnici tereti da je izvlačeći novac iz Dinama nezakonito zaradio najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana za "nepripadnu korist" od 38,1 milijuna kuna.

Vrhovni sud: Suci Smiljanić, Turudić i Veselić poznaju Mamiće i Vrbanovića

Vrhovni sud objavio je obrazloženje odluke o preseljenju suđenja iz Zagreba u Osijek: 

"Glavni državni odvjetnik RH od Vrhovnog suda zatražio je suglasnost za prenošenje mjesne nadležnosti na Županijski sud u Osijeku zbog postojanja osva sumnje o počinjenju kaznenih djela iz članka 291. st. i dr. Kaznenog zakona. Prijedlog se obrazlaže time što iz javno dostupnih podataka proizlazi da suci Županijskog suda u Zagrebu: Jasna Smiljanić, Ivan Turudić i Ivica Veselić poznaju II. okrivljenog Zdravka Mamića, okr. Zorana Mamića i I- okr. Damira Vrbanovića, a Ivica Veselić je predsjednik, a Jasna Smiljanić sutkinja Arbitražnog suda Hrvatskog nogometnog saveza, dok je III. okr. Zoran Mamić prvi dopredsjednik HNS, a IV. okr. Damir Vrbanović izvršni direktor HNS. Osim toga suci Jasna Smiljanić i Ivan Turudić su suci Odjela za predmete USKOK-a koji do sada nisu sudjelovali u donošenju odluke vezane za navedeni predmet. Prijedlog je osnovan. "  Cijelo obrazloženje i rješenje možete pročitati u sljedećem dokumentu: 

Rješenje Vrhovnog suda

Uskok od braće Mamić u ovom slučaju želi oduzeti preko 90 milijuna kuna

Uskok je stoga za braću Mamić predložio "oduzimanje nepripadne imovinske koristi", dok je za optuženog poreznika podnesen prijedlog za "prošireno oduzimanje imovinske koristi". Tužiteljstvo nije navelo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljeni u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliko je bio navodni Vrbanovićev 'dio'.

I ova je optužnica rezultat kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, tzv. poreznog Uskoka, oko čijeg je navodnog ukidanja nedavno došlo do nesuglasica između vladajućih stranaka.

Protiv Zdravka Mamića naknadno su pokrenute i nove istrage zbog izvlačenja novca iz Dinama kojega je sa svojim suokrivljenicima navodno oštetio za ukupno više od 270 milijuna kuna.

Nove istrage i ostavka u klubu

Nakon što je USKOK u veljači po treći put proširio istragu zbog izvlačenja novca iz Dinama Mamić je podnio ostavku na dužnost u tom klubu.

I posljednja je istraga pokrenuta na temelju nalaza poreznog USKOKA, a kao i u prethodnima tužiteljstvo sumnja da su se Mamić i ostali organizirali u zločinačko udruženje kako bi zlouporabama u gospodarskom poslovanju preko tvrtaka u inozemstvu izvukli novac od transfera Dinamovih igrača.

Uz bivšeg izvršnog predsjednika Dinama i trećom su Uskokovom istragom, kao i drugom po redu, bili obuhvaćeni njegov brat Zoran, sin Mario, bivši glavni direktor i član uprave Dinama Damir Vrbanović i poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić. Jedini "novi osumnjičenik" koji se nije spominjao u ranijim istragama je menadžer Nikki Vuksan.

>>Odbijeni zahtjevi obrane i tužiteljstva u procesu Zdravku Mamiću

Komentara 117

Avatar petrolio
petrolio
09:31 26.04.2016.

u dinamu se tobože kralo,a dinamo pliva u lovi i uspjesima, dok u "poštenom" hajduku tobože nitko ne krade, a para ni rezultata nigdje!

Avatar Pravi Slovenac na kvadrat
Pravi Slovenac na kvadrat
09:38 26.04.2016.

svim silama hoće srušiti dinamo preko progona braće mamić, ali no passaran komunjare!

ZO
zoom
09:29 26.04.2016.

čisto sumnjam da će im uspjeti nešto "napokvati" jer ako su se isplaćivale provizije od prodaje igrača to je normalna stvar u svijetu nogometa, a ne kriminal

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije