Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Podignuta optužnica i protiv bivšeg ministra policije Ivice Kirina

U tom slučaju nisam imao nikakvu financijsku i osobnu korist nego osobnu političku štetu, često je novinarima tvrdio Kirin
03. travnja 2012. u 23:59 28 komentara 13 prikaza
kiri
Foto: Dragutin Šantoši - Večernji list

USKOK je podnio optužnicu protiv bivšeg ministra policije i aktualnog virovitičkog gradonačelnika Ivice Kirina i to u nastavku afere Fimi media. Kirin se tereti da je zlorabio položaj i ovlasti. Od 2006. do 2008. godine na traženje Mladena Barišića naredio je da se tvrtki Nevenke Jurak povjeri posao izrade promidžbene kampanje u sklopu nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH. USKOK tvrdi da je Kirin znao da je posao zapravo paravan za prikupljanje novca za financiranje HDZ-a.

Postao je sklopljen izravnom pogodbom te je potpisan ugovor vrijedan  1,169.449,33 kuna. Iako Fimi media nije obavila za što joj je bilo plaćeno, Ministarstvo unutarnjih poslova isplatilo je dogovoreni iznos u cijelosti. 

Krajem  kolovoza 2006. godine tadašnji je ministar policije donio odluku o poništenju javnog nadmetanja za provedbu pet promidžbenih kampanja, iako je 17 trgovačkih društava već preuzelo dokumentaciju, odredivši usto da će se postupak nabave provesti izravnim ugovaranjem. Naredio je da se ponuda Fimi medije ne ocjenjuje i da se bezuvjetno prihvati unatoč mišljenju stručnog povjerenstva iz veljače 2007. godine da se ponuda treba usporediti s cjenicima radijskog i TV emitiranja kao i razmotriti mogućnost izravnog pregovaranja s TV kućama. Znao je, tvrdi USKOK, da bi ministarstvo u izravnim pregovorima s TV kućama moglo dogovoriti znatno niže cijene od onih koje im nudi Nevenka Jurak. 

Nakon što su u proračunu za 2007. godinu povećana sredstva za promidžbene kampanje, okrivljenik je 24. travnja 2007. donio odluku o prihvaćanju ponude  Fimi medije na temelju koje je potpisan ugovor o pisanju scenarija, snimanju i emitiranju radijskih i televizijskih promidžbenih poruka, a za što je ministarstvo Fimi mediji  isplatilo iznos 16,123.974,96 kuna.

U konačnici je proračun RH oštećen od 7,344.494,18 kuna.

  – U tom slučaju nisam imao nikakve financijske i osobne koristi nego samo osobnu političku štetu – odgovarao bi na oporbene prozivke gradonačelnik Kirin kad god je afera dolazila na dnevni red.  

Pritisnut teretom sumnje, pod kojom obavlja gradonačelničku dužnost, pri svakom spomenu Fimi medije teško kontrolira nervozno ponašanje, pa je i u petak odbio bilo kako komentirati tijek istrage. Kirin je posljednjih mjeseci pojačao svoje svakodnevne aktivnosti, radi od jutra do mraka, kao da se radom želi iskupiti za propuste koje je, navodno, počinio provodeći Sanaderove i Barišićeve upute o punjenju crnih stranačkih fondova. 

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • austria:

  Kakvo ruglo je radilo u MUPu, počev od lopova Rončevića, pa ovog lika...

 • Avatar Brkoni
  Brkoni:

  Eto kiro opet prosvir\'o!

 • swimm:

  gle čuda....i opet lik iz adezeja mora da ni on ništa nije vidio,mirisao,zaradio,bio prisutan