Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Kardiokirug tražio 3000 eura mita, žele mu oduzeti 3,5 milijuna kuna

USKOK je u optužnici predložio i prošireno oduzimanje imovinske koristi, konkretnije da se od liječnika oduzme ukupno  3,5 milijuna kuna.
24. listopada 2019. u 13:31 27 komentara 5220 prikaza
KBC Split
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Zbog primanja i davanja mita USKOK je pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv dvije osobe u dobi od 51 i 52 godine. Jedna od njih je bivši pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Split, a druga supruga pacijenta kojeg je taj liječnik operirao te koja mu je dala mito.

Ante Jelaska na spomenik flomasterom dopisao datum oslobođenja Splita od fašizma 75. obljetnica oslobođenja Split ove godine dva dana slavi oslobođenje grada od fašizma

Prema optužnici, liječnik se tereti da je od 8. do 16. studenoga 2018. u Splitu, kao pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Split i ujedno kardiokirurg-operater, pacijentu koji je 22. listopada 2018. zaprimljen na liječenje te mu je indicirana žurna kardiokirurška operacija, tek 8. studenoga 2018. priopćio da je u kritičnom zdravstvenom stanju i da zbog utvrđene dijagnoze tijekom operacije može umrijeti.

Optužen je i da je pacijentu, za kojeg je znao da mu treba žurna operacija, pri tome kazao da će razmisliti hoće li ga operirati te da će mu naknadno javiti termin operacije. No, kada je 12. studenoga 2018. od supruge tog pacijenta primio 1000 eura radi žurnog obavljanja potrebnih pretraga i operacije, taj je iznos zadržao za sebe.

Zauzvrat, odmah sutradan naložio je da pacijent obavi potrebne pretrage te ga je potom i operirao. Nakon toga je 16. studenoga 2018. od pacijentove supruge, sada svoje suoptuženice primio još 2000 eura.

Ilustracija OPTUŽENA ŠIRA GRUPA 48 Kineza dobilo uvjetne kazne i rad za opće dobro, moraju platiti 5,3 milijuna kuna

USKOK je u optužnici predložio i prošireno oduzimanje imovinske koristi, odnosno konkretnije da se od liječnika oduzme ukupno  3,5 milijuna kuna.

Inače, za priču se doznalo kada je pacijentova supruga, koja je sada optužena za davanje mita, o tome javno progovorila u medijima. 

 

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • stefj:

  U svim državnim i javnim strukturama korupcije je opće prisutna, ne vidim zašto treba nešto posebno isticati zdravstvo i liječnike. Sve bi se to riješilo da se uvede nešto kao u Srbiji - zakon o porijeklu imovine gdje sve što ... prikaži još! se ne može opravdati porezna oporezuje sa 75%... Kada je država 70% svega, onda je korupcija toliko raširena da je dio svakodnevnice, zapravo kao i u prošlom sustavu. Ako želimo korupciju kod nas iskorijeniti, potrebno je državu svesti na nekih 20, maksimalno 30%, kao npr. u Irskoj.

 • Dotepenec:

  Da su financije kao što bi trebale biti lako se izračuna što je zaradio a što je od mitologije.

 • Avatar NasaPosla
  NasaPosla:

  Taj je svaki radni dan uzimao mito, od 1.000€ do 5.000€, ovisno o težini operacije. Nemilosrdan je bio i prema braniteljima. Nula od čovika.