Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon 14 godina

Pod mentorstvom tima iz Zagreba u Srbiji obavili transplantaciju srca

zdravlje,bolest,doktori,dijete,liječnik (1)
Foto: Thinkstock
22.09.2013.
u 13:05

Novo srce i novu šansu za život dobio je 52-godišnji bolesnik u terminalnoj fazi bolesti srca. Transplantacija je prošla bez problema, a bolesnik se uspješno oporavlja.

Pod mentorstvom kardiokiruškog tima KBC-a Zagreb u Kliničkom centru Srbije u Beogradu u noći je s petka na subotu uspješno obavljena prva transplantacija srca nakon četrnaestogodišnje stanke u presađivanju tog organa u Srbiji, priopćili su iz Ministarstva zdravlja.

Novo srce i novu šansu za život dobio je 52-godišnji bolesnik u terminalnoj fazi bolesti srca. Transplantacija je prošla bez problema, a bolesnik se uspješno oporavlja. Hrvatski tim stručnjaka u Beogradu vodio je predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBCa Zagreb prof. dr. Bojan Biočina. Uz njega, u transplantaciji su sudjelovali specijalist kirurg dr. Ivica Šafadin, anesteziolog dr. Željko Čolak, medicinska sestra instrumentarka Danijela Žigrović i medicinski tehničar Stjepan Strancarić.

Na čelu srbijanskog tima liječnika koji su jučer uspješno transplantirali srce 52-o godišnjem bolesniku bio je direktor Kliničkog centra Srbije, kardiokirug prof. dr. Miljko Ristić. Hrvatska je danas vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini – prva u transplantaciji bubrega i jetre te po broju darivatelja na milijun stanovnika. Svjetska zdravstvena organizacija Hrvatsku je stoga proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije organa (RHDC) u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN). Time je Hrvatska preuzela obvezu stalne suradnje i podrške na putu razvoja i unapređenja transplantacijskih programa zemalja Jugoistočne Europe.

Jučerašnja transplantacija srca u Srbiji nastavak je već uspješno započete suradnje hrvatskih i srbijanskih stručnjaka u presađivanju organa. Tako su krajem lipnja ove godine liječnici iz zagrebačke Kliničke bolnice Merkur uspješno sa kolegama u Kliničkom centru Srbije obavili dvije transplantacije jetre sa živih darivatelja. Bio je to prvi korak ka oživljavanju transplantacijskog programa jetre u toj zdravstvenoj ustanovi. Suradnja između dviju država u području zdravstva i medicine i formalno je potvrđena u srpnju ove godine. Tada su u Beogradu hrvatski ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić i srbijanska ministrica zdravlja prof. dr. Slavica Đukić Dejanović potpisali Sporazum o suradnji, koji predviđa razmjenu znanja u području transplantacije organa. Hrvatska svoja znanja u transplantaciji širi i u druge zemlje regije, pa su tako upravo urolozi iz KBC-a Zagreb lani izvršili prvu transplantaciju organa u Crnoj Gori. Do sada je, uz pomoć hrvatskog transplantacijskog tima, u toj zemlji uspješno presađeno sedam bubrega a sedmero do tada teških bubrežnih bolesnika dobilo je novu šansu za život, podsjećaju iz Ministarstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije