Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tisuće vojnika

Počinje vojna vježba: NATO na ruskoj granici

vojska
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
16.05.2014.
u 09:00

BIZNIS Gotovo nezapaženo prošla je vijest da je sin američkog potpredsjednika Joea Bidena imenovan direktorom Burisme, ukrajinskog proizvođača plina.

Nekoliko tisuća vojnika iz zemalja NATO-saveza počet će danas s vojnim vježbama u Estoniji blizu ruske granice. Danas neovisna zemlja i članica NATO-a, Estonija, prije 25 godina bila je u sastavu SSSR-a i koju Rusija očito vidi kao svoje područje geopolitičkog interesa.

– Vidljiv je veliki angažman savezničkih postrojbi. Ove su vježbe tradicionalno bile na nacionalnoj razini, u njima nisu sudjelovali naši partneri, no sada se situacija izmijenila. Ispravno je reći da je ovo jasan pokazatelj kako Estoniju njezini NATO-saveznici neće ostaviti na cjedilu u slučaju potrebe. Možemo računati na naše saveznike – kaže glasnogovornik estonskog ministarstva obrane Roland Murof. A da su vježbe doista opsežne, govori i podatak kako će u ovoj operaciji sudjelovati vojne i specijalne postrojbe iz nekoliko ključnih zemalja poput SAD-a i Velike Britanije.

Nervozni zbog Ukrajine

I dok je Estonija nervozna zbog zbivanja u Ukrajini, ali još više zbog sve otvorenijih ruskih ambicija za dominacijom nad nekadašnjom istočnom Europom, u Kijevu je počela prva runda razgovora političkih i civilnih vođa koji bi trebali iznjedriti rješenje za sve težu i ozbiljniju krizu koja prijeti raspadom zemlje. Ipak, malo tko daje ovim razgovorima velike šanse za uspjeh iz jednog vrlo jednostavnog razloga. Za zeleni stol, naime, nisu pozvani predstavnici proruskih snaga, pobunjenika koji su prošloga vikenda proveli referendum o odcjepljenju istoka od matične zemlje. Iako su SAD i Europska unija osudili referendum, Moskva je objavila da će “poštovati glasove građana koji su izašli na nj”.

Razgovore u Kijevu potaknuo je OSCE, a na njima sudjeluju prijelazni predsjednik Turčinov, premijer Jacenjuk i nekoliko bivših ukrajinskih vođa. Razgovori imaju i potporu ruskog predsjednika Putina, no očito samo deklarativno.

Pravnik i bankar

I dok se na ovaj ili onaj način u Ukrajini pokušava iznaći bar neki oblik političkog rješenja, dok svi osuđuju Rusiju za agresivnu politiku prema suverenoj zemlji, gotovo je nezapaženo prošla vijest da je sin američkog potpredsjednika Joea Bidena imenovan direktorom Burisme, vodećeg ukrajinskog proizvođača prirodnog plina. Kako je objavljeno na internetskim stranicama ove tvrtke, R. Hunter Biden imenovan je jednim od izvršnih direktora kompanije, a bit će zadužen za pravne poslove i suradnju Burisme sa stranim kompanijama. Hunter Biden inače je poznati pravnik koji je radio na slučajevima “Bush protiv Gorea” i “SAD protiv Microsofta”, a svojedobno je bio i potpredsjednik MBNA Banke.

>>Putin ponovo prijeti smanjenjem isporuke plina Ukrajini

>>Sankcije Rusiji dodatno produbljuju 
recesiju u Sloveniji

Komentara 82

EU
eurobanana
09:14 16.05.2014.

vasilije..kaj je to vezba i mecka ??---nekaj za spiti ili za papati ??...opet pola srba na Hr portalima..nemate li kaj pametnje delati..

ST
stomugromova
13:17 16.05.2014.

BIZNIS Gotovo nezapaženo prošla je vijest da je sin američkog potpredsjednika Joea Bidena imenovan direktorom Burisme, ukrajinskog proizvođača plina. +++++++++ ++++++++++++++++++++++++++++ Zar nisu došli pomoći ? Pa nije neoliberalni fašizam zato da vam pomaže,nego da vas porobi,opljačka i stavi uu dužničko ropstvo.Sad će ti korporativni psihopati bušiti kod nas, po Jadranu .Josipović je trenutno u SAD i poziva ih da ulažu u RH.To je kao da pozivaš skakavce da ti počiste njivu.Neoliberalni korporativni fašizam je najgora elementarna nesreća,koja može pogoditi jedan narod i državu,SAD su okupirale sve države na zapadu.Takvog sužanjstva još nije bilo u modernoj civilizaciji.

PR
Protivcenzure
12:35 16.05.2014.

bidenov sin u naftnoj tvrtci! to je vjest i nije on jedini. ovi vježbaju dok ovi trpaju u džep.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije