Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Počinje suđenje bivšoj SDP-ovoj ravnateljici Porezne uprave Nadi Čavlović Smiljanec

Suđenje koje vodi sutkinja Daniela Kustec počet će čitanjem Uskokove optužnice nakon čega bi se Čavlović Smiljanec, koja je ranije tvrdila da nije kriva, ponovno trebala očitovati o optužnici
15. studenoga 2016. u 15:12 8 komentara 1685 prikaza
Jadranka Sloković i Nada Čavlović Smiljanec
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Na zagrebačkom Županijskom sudu sutra bi trebalo početi suđenje bivšoj ravnateljici Porezne uprave i saborskoj zastupnici SDP-a Nadi Čavlović Smiljanec, optuženoj da je stopiranjem naplate poreznog duga poduzetniku Željku Bilošu državu oštetila za 9,5 milijuna kuna.

Suđenje koje vodi sutkinja Daniela Kustec počet će čitanjem Uskokove optužnice nakon čega bi se Čavlović Smiljanec, koja je ranije tvrdila da nije kriva, ponovno trebala očitovati o optužnici.

Kada je početkom listopada zakazan datum početka suđenja njena je obrana najavila kako očekuje "dobar ishod". "Očekujemo da će ovi svjedoci biti iscrpno ispitani. Imamo određene snimke razgovora u spisu koji predstavljaju temelj naše obrane i nadamo se dobrom ishodu", kazala je odvjetnica Jadranka Sloković.

Uskok je, pak, najavio da svoje tvrdnje namjerava dokazati ispitivanjem svjedoka, ali i dokazima iz istrage poput tajnih snimki telefonskih razgovora za koje je obrana prije potvrđivanja optužnice tvrdila da su nezakoniti, što je odbacio Vrhovni sud.

Optužnicom iz lipnja 2015. koja je potvrđenoj u veljači ove godine tužiteljstvo tereti i Biloša te bivšu šeficu osječke Porezne uprave Ružicu Kovačević. Uskok u optužnici tvrdi kako je Biloš tražio da se njegovoj tvrtki odobri otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od gotovo 8,4 milijuna kuna te stopira ovrha poreznog duga većeg od 27 milijuna kuna, iako za to nije imao zakonske uvjete.

Nada Čavlović Smiljanec tajno snimljeni razgovori Odbijen zahtjev obrane Nade Čavlović Smiljanec o izdvajanju dijela dokaza iz spisa nada čavlović smiljanec zagreb Iz drugog pokušaja potvrđena optužnica protiv Nade Čavlović Smiljanec

U srpnju 2012. poreznici su odbili njegov zahtjev za otpisom kamata, no Ružica Kovačević je, navodno, podređenim službenicima naložila da prihvate Biloševe zahtjeve. Uskok tvrdi da je Nada Čavlović Smiljanec autoritetom ravnateljice Porezne uprave, nakon donošenja rješenja o ovrsi od Ružice Kovačević tražila da se rješenje ne provede, iako je po zahtjevu bez odgode moralo biti proslijeđeno Fini.

Time je Biloševoj tvrtki, po tvrdnjama tužiteljstva, omogućeno nesmetano poslovanje po računu sve do pokretanja predstečajne nagodbe, u svibnju 2013. te je onemogućena ovrha iznosa većeg od devet milijuna kuna koji je uplaćen na račune društva, čime je za gotovo 9,5 milijuna kuna oštećen državni proračun.

Istragu protiv Čavlović Smiljanec Uskok je pokrenuo još u travnju prošle godine, proširujući istragu protiv Ružice Kovačević i Biloša. Nedugo nakon pokretanja istrage Čavlović Smiljanec podnijela je ostavku na dužnost ravnateljice Porezne uprave i vratila se u Sabor gdje je bila zastupnica SDP-a.

>> Podignuta optužnica protiv Nade Čavlović Smiljanec

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • ObrenM:

  Sjetite se kako je bila stroga u medijima.Izgledala je tako posteno- kad ono,slicna Marini Merzel i Ivanu Cehoku

 • gordana93:

  odakle njoj novac da plati slokovicku? to bi bilo dobro provjeriti

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Kap u moru kriminalnih radnji porezne uprave.