Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Centar za rehabilitaciju Silver

Počinje školovanje pasa pomagača oboljelima od epilepsije

Centar za rehabilitaciju Silver
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
25.02.2016.
u 12:59

Obučavaju se da signaliziraju napadaj, koji predosjećaju po mirisu, da lavežom bude bolesnika, zovu pomoć, donose telefon i lijekove

U Centru za rehabilitaciju Silver traje edukacija trenera i instruktora koji će obučavati pse pomagače oboljelima od epilepsije. Silver tako postaje prvi centar u Hrvatskoj u kojem će se školovati psi koji pridonose poboljšanju kvalitete života bolesnika s epilepsijom.

- Psi se obučavaju da signaliziraju sam napadaj, a predosjećaju ga po mirisu. Na taj način oboljeli se može što sigurnije smjestiti kako se, kad uslijedi napadaj, ne bi ozlijedio. Kad napadaj prođe, bolesnik tone u san, a uloga psa je da ga lavežom probudi. Osim toga, pas se obučava da pozove pomoć, donese telefon i potrebne lijekove - kaže dr. sc. Marijan Alfonso Sesar, ravnatelj Centra.

Uz psa pomagača oboljeli se mogu slobodnije kretati, a dokazano je da psi smanjuju broj napadaja i potrebu za lijekovima protiv epilepsije. Obuku trenera u Silveru provodi Caroline Thienpont, jedna od osnivačica škole pasa pomagača u Belgiji "Hachiko vzv", jedne od malobrojnih škola koje provode obuku pasa pomagača oboljelima od epilepsije. Osim u Belgiji, takvi programi već godinama postoje u Velikoj Britaniji i SAD-u.

- Istodobno s edukacijom kreće i obuka naših pasa. Svaka obuka koju provodimo počinje socijalizacijom u obitelji. Već nekoliko štenadi čeka da nam se jave socijalizatori. Nakon toga slijedi školovanje koje traje šest do osam mjeseci i zatim upoznavanje s korisnikom - kaže M. Sesar.  Dodaje kako su s programom počeli i zbog velikog interesa, posebno roditelja bolesne djece.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije