Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veća pokrivenost

Počinje cijepljenje protiv gripe: osigurano 360 tisuća doza, a neki je mogu dobiti besplatno

Cjepivo protiv tetanusa
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
06.11.2019.
u 09:01

Zdravstveni radnici, trudnice, osobe starije od 65 godina, odrasli i djeca s kroničnim bolestima poput dijabetesa, astme, srčanožilnih, plućnih, metaboličkih bolesti – skupine su za koje je osigurano besplatno cjepivo.

Danas je započelo cijepljenje protiv gripe za što je osigurano 360 tisuća doza četverovalentnog cjepiva koje u sebi sadrži dva A i dva B tipa virusa, čime je njegova pokrivenost veća nego je to bilo s dosadašnjim cjepivima. Zdravstveni radnici, trudnice, osobe starije od 65 godina, odrasli i djeca s kroničnim bolestima poput dijabetesa, astme, srčanožilnih, plućnih, metaboličkih bolesti – skupine su za koje je osigurano besplatno cjepivo što ne znači da cjepivo nije dostupno, uz plaćanje, i za sve ostale.

Svi se mogu cijepiti kod svojih obiteljskih liječnika ili u svim Zavodima za javno zdravstvo kojih je 21 u zemlji. Svi koji nisu u ovim skupinama mogu se cijepiti tako da se informiraju kod svojeg liječnika je li nabavio cjepivo ili će ga ići sami kupiti u ljekarnu. Tada trebaju samo ispoštovati takozvani hladni lanac odnosno da cjepivo koje kupe ne bi trebalo biti na sobnoj temperaturi dulje od pola sata. Dakle, ne treba vam recept nego se samo dogovorite s liječnikom koji će vas cijepiti kada da dođete i trebate li sami ići u ljekarnu kupiti cjepivo – pojašnjava i savjetuje dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za gripu dodajući kako je u ljekarnama osigurano dodatnih 70 tisuća doza cjepiva protiv gripe.

Video – Čudni znakovi gripe za koje možda niste znali

 

Cijena u ljekarnama je oko 90 kuna za jednu dozu i riječ je o spomenutom četverovalentnom cjepivu.

Doktor Draženović demantirat će i jednu učestalu predrasudu da se od cjepiva protiv gripe može oboljeti od te bolesti te pojasniti kako se u ovom cjepivu ne nalazi živi virus gripe. Preporuka struke je također da se zaštiti od upale pluća najčešće uzrokovane bakterijom pneumokok. Dr. Draženović kaže da je prednost cijepljenja protiv pneumokoka u tome što se cijepi u jednoj godini, a zaštita traje desetljećima.

Cjepivo visoko štiti protiv pneumokokne upale pluća koja je najčešća i najopasnija. Može se cijepiti u istom aktu, samo se treba dogovoriti sa svojim liječnikom i tako se to radi u svijetu – preporučuje ovaj liječnik.

Cijepljenje protiv pneumokoka postalo je dijelom obveznog kalendara i u Hrvatskoj od ove godine za djecu do dvije godine, a preporuka je cijepljenje i starije djece te odraslih koji nisu zaštićeni od pneumokoka za što se, poručuje dr. Draženović, treba dogovoriti sa svojim liječnikom odnosno pedijatrom.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
10:34 06.11.2019.

Bacanje novca, i kockanje sa zdravljem. Tko voli, nek izvoli. Prije bi se trebao legalizirati kanabis nego cjepivo protiv gripe, ali eto, neki koji dobro zarađuju su se lijepo pozicionirali. Za one koji vole glas razuma, lijep komentar i citiranje znanstvenih studija koje pokazuju djelotvornost vitamina D u prevenciji gripe može se naći na portalu Vitamin D Councila. Ne radi se o stručnosti razine babe Vange ili Nostradamusa, nego o čistoj znanosti, da upozorim sveopće čitateljstvo. Problem vitamina D je što je jeftin te zato nije popularan među liječnicima i s njima povezanim farmaceutskim kompanijama. A problem liječnika i farmaceutskih kompanija smo mi i internet te se iskreno nadam da sam ovim postom doprinio njihovom problemu, he, he, he.

Avatar maxist
maxist
09:28 06.11.2019.

Interesantno,ni riječi o tome da treba biti potpuno zdrav za cijepljenje , kao niti o posljedicama koje mogu biti i smrtonosne....Zapravo ćisto tgovačke informacije a o zdravlju nek se svi sami brinu.....

JO
jovanovic
10:19 06.11.2019.

dajte Pernara prvag da cijepimo 😀😀😀

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije