Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upala pluća

Od pneumonije godišnje umire 800 tisuća djece u svijetu

Cijepljenje - cjepivo
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
05.11.2019.
u 10:00

Cijepljenje protiv pneumokoknih bolesti od lipnja se u Hrvatskoj provodi kao obavezno

Upala pluća jedna je od najčešćih komplikacija gripe, najčešće napada malu djecu i starije osobe, a uz dijareju, neonatalni tetanus i malariju, jedan je od vodećih uzroka smrti djece. Godišnje u svijetu 800 tisuća djece u dobi do pet godina umire od pneumonije, premda se ta bolest može spriječiti, ukazuje globalna kampanja u povodu Svjetskog dana borbe protiv pneumonije, #stoppneumonia.

Najčešći (50%) je uzrok infekcija streptococcus pneumoniae, bakterijom koja boravi u nosu ili ždrijelu i izaziva upalu sluznice respiratornog trakta, uha, ali i moždane ovojnice (meningitis). Oko 50 tisuća djece u Hrvatskoj godišnje potraži pomoć liječnika samo zbog upale uha.

Cijepljenje protiv pneumokoknih bolesti od lipnja se u Hrvatskoj provodi kao obavezno. Konjugirano pneumokokno cjepivo proizvođača GlaxoSmithKline (GSK) primjenjivat će se sljedeće tri godine i to u tri doze za djecu u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci života. Sudeći prema iskustvima zemalja koje to cijepljenje provode godinama, već za godinu dana očekuju se veliki rezultati u smanjenju pobola od pneumokoknih bolesti – ne samo kod cijepljene djece već i u njihovoj okolini jer smanjit će se kliconoštvo.

Video - Čudni znakovi gripe za koje možda niste znali

 

Tu su i dodatni benefiti koji proizlaze iz cijepljenja: manja potrošnja antibiotika (važno zbog problema rezistencije), manje hospitalizacija i manje bolovanja roditelja zbog njege oboljele djece.

– Prema podacima iz studija, očekujemo smanjenje pneumonije u dječjoj populaciji za 30 do 50 posto – rekla je dr. Branka Haničar, medicinska savjetnica GSK-a. O tome svjedoče brojna istraživanja poput onog iz Finske koja je bakterijsku pneumoniju nakon uvođenja cijepljenja smanjila za 44%. Prije deset godina protiv pneumokoknih bolesti cijepilo se u 40 država, dok je danas to cjepivo uvelo 150 država.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije