Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izručio ga SAD

Počelo suđenje bivšem pripadniku srpskih postrojbi: 'Ne osjećam se krivim'

Slobodan Mutić
Foto: U.S. Attorney's Office
27.03.2019.
u 15:21

Prema optužnici Slobodan Mutić i Dragan Perenčević su 6. siječnja 1992. upala u kuću obitelji Cindrić. Mutić je bio pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, a Perenčević pripadnik vojske tzv. RSK

Ne osjećam se krivim - promrmljao je, ispod glasa Slobodan Mutić, stojeći između dvojice pravosudnih policajaca, koji su ga na zagrebački Županijski sud doveli iz Zatvora u Sisku. Mutić je u sisačkom zatvoru od veljače 2018. i to nakon što ga je SAD izručio Hrvatskoj.

Hrvatska ga tereti za ratni zločin i ubojstvo, a u SAD-u, u koji je otišao 1999., bio je 2016. osuđen na dvije godine zatvora i to zato što je lagao imigracijskim vlastima. Naime, kada je došao u SAD zatražio je izbjeglički status i tada je tvrdio da nije bio optuživan ni osuđivan te da nije bio umiješan u zločine protiv čovječnosti. Provjerom njegovih navoda, Amerikanci su ustanovili da je lagao jer je naša policija za njim raspisala tjeralicu.

Teretilo ga se da je 1992. s Draganom Perenčevićem sudjelovao u ubojstvu Stjepana i Paule Cindrić, te da je 1993. ubio svoju bivšu djevojku Aleksandru Živković. Prvo je okvalificirano kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a drugo kao ubojstvo iz osobito niskih pobuda.

Za prvi zločin, Mutiću je danas počelo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Osim njega optužen je i Perenčević, kojem se sudi u odsutnosti jer je u Srbiji.

Prema optužnici njih su dvojica 6. siječnja 1992. upala u kuću obitelji Cindrić. Mutić je bio pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, a Perenčević pripadnik vojske tzv. RSK. Izveli su bračni par iz kuće te ih odvezli u Joševicu gdje su ih ubili. Perenčević se tereti i da je u noći na 23. studenog 1991. upao u kuću obitelji Križević gdje je ubio Ivanku, Anu i Damira Križevića. Nakon što je pročitana optužnica, stranke su iznijele uvodne govore, a Mutićev branitelj tvrdi da njegova stranka s počinjenim zlodjelom nema veze.

VIDEO Domovinski rat - Prvi veliki poraz Ratka Mladića:

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar whitesox
whitesox
15:44 27.03.2019.

Za 10ak ubijenih dobit će 3-4 godine!Kakav je to zakon?Rađen samo za četnike jer ovo je ludo!

ZL
zlatko01
17:28 27.03.2019.

ma ne bre kuho sam pasulj... pa vidite kako pupovac prdi jos od 91

Avatar R2D2
R2D2
16:01 27.03.2019.

Ako je "ugledni" građanin, koji je prije 28 godina bio "mlad" i zelen, s kokardom i bradurinom, i još bolje ako ima obitelj, te mu sudi stanovita Azra, eto njega uskoro vani, još će mu dati i naknadu za duševne boli, te stan i mirovinu. Nema veze što je mučio i ubijao ljude, što su žrtve imale obitelj..... To su samo Hrvati. I naravno, puno je veća kriminalka žena koja peče rakiju u Lici i kojoj nisu uzete u obzir nikakve olakotne okolnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije