Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjedočanstva

Počelo snimanje filma o žrtvama silovanja u Domovinskom ratu

Marija Slišković
Foto: Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
17.07.2013.
u 08:28

Urednica knjige, Marija Slišković godinama prikuplja iskaze silovanih žena, ali i muškaraca

Hrvatski redatelj s adresom u Texasu i vlasnik filmske kuće "iFilms", Nikola Knez započeo je u Vukovaru snimanje igrano-dokumentarnog filma "Sunčica" za kojega je scenarij prema istoimenoj knjizi u kojoj su zabilježene priče 14 žrtava silovanja u Domovinskom ratu, napisao istaknuti kazališni i filmski redatelj Miroslav Međimorec.

Knez je najavio da će osim arhivskih dijelova sastavni dio filma biti svjedočenja žrtava silovanja. Dokumentarni  snimat će se u Vukovaru, Petrinji, Karlovcu i Zagrebu, dok bi se igrani dio snimao u Houstonu u Texasu, a uloge će igrati studenti glume s houstonskog sveučilišta.

Prema planu, snimanje će trajati do kraja godine, a u financiranju sudjeluje Ministarstvo branitelja i Grad Zagreb. Scenarist Miroslav Međimorec kaže da je gotovo slučajno došao do knjige sa svjedočenjima žrtava silovanja i kada ju je čitao shvatio je kako je riječ o uzbudljivoj i duboko snažnoj knjizi koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim pa je odlučio "Sunčicu" pretočiti u scenarij za film.

Urednica knjige, Marija Slišković godinama prikuplja iskaze silovanih žena, ali i muškaraca i svjesna je kako žrtve o tome nerado govore javno, ali drži kako bi film "Sunčica" trebao i upozoriti da se "u hrvatskom društvu prešućuju ratni zločini silovanja i kako žrtve nemaju status koji im pripada kao žrtvama Domovinskog rata, dok počinitelji silovanja mirno šeću Hrvatskom".

>> Nagrada za plemenite svrhe – obitelji iz udruge vodi na more

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije