Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrepčanka godine

Nagrada za plemenite svrhe – obitelji iz udruge vodi na more

Marija Slišković,portal
Goran Stanzl/PIXSELL
28.02.2013.
u 15:00

Predsjednica je Udruge Žene u Domovinskom ratu i za zaštitu ženskih prava bori se još od ranih 90-ih

Marija Slišković Zagrepčanka je 2012. godine po izboru Gradske skupštine. Među osmero koje su nominirali sugrađani, Slišković je dobila nagradu kao žena koja se svojim zalaganjem najviše istaknula u borbi za prava ‘slabijeg spola’.

Neriješeni zločini

Marija Slišković, predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu, na zaštiti ženskih prava radi još od ranih 90-ih godina, a priznanje ne želi zadržati za sebe.

– To je zajednička nagrada, odnosi se na sve žene i na ono što su one radile i doživjele u ratu – kazala je Slišković.

Dodala je da nagradu može tumačiti i kao osobno priznanje na nastojanju da se tim ženama oda priznanje, ali i da se razotkrije zločin koji je nad njima počinjen.

– Podsjetit ću da je ‘91., kada još nije progovorilo oružje, apel majki upućen prema JNA da se nastali politički problemi riješe mirnim putem potpisalo 64 tisuće građana Zagreba, što je prvo javno djelovanje majki i žena Zagreba – kazala je Slišković. Dodala je da je to dokaz da majke i žene Zagreba reagiraju izuzetno brzo. Trenutačno Udruga najviše pažnje posvećuje prikupljanju ratnih svjedočanstava silovanih žena, ohrabruju ih i bore se da dobiju status žrtava rata.

Snimaju dokumentarac

– Radimo na dokumentarnom filmu u kojem ćemo donijeti istinu o silovanjima za vrijeme rata, a dio filma uzet će CNN za dokumentarac koji snima na istu temu – kazala je Slišković. Osim priznanja, nagrada za Zagrepčanku godine donosi i novčanu nagradu od 50 tisuća kuna. Tim će novcem Slišković ove godine platiti ljetovanje svim majkama i obiteljima iz Udruge koje za to nemaju mogućnost.

>>Za Zagrepčanku godine nominirana Marija Slišković

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije