Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKRIVAO NOVAC U UKRAJINI

Počelo je suđenje bivšem voditelju kampanje Donalda Trumpa

Paul Manafort
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
01.08.2018.
u 07:05

Sud i porotnici saveznog suda u Virginiji čuli su uvodne izjave tužiteljstva i obrane na suđenju Manafortu zbog optužbi da je sakrio desetke milijuna dolara zarađenih u Ukrajini preko offshore računa i na prevarama s kreditima.

Tužiteljstvo je na početku suđenja u utorak opisalo bivšeg predsjedatelja kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, Paula Manaforta, kao čovjeka koji je otvorio više od 30 bankarskih računa u tri zemlje u inozemstvu kako bi primio i sakrio prihod iz Ukrajine.

Sud i porotnici saveznog suda u Virginiji čuli su uvodne izjave tužiteljstva i obrane na suđenju Manafortu zbog optužbi da je sakrio desetke milijuna dolara zarađenih u Ukrajini preko offshore računa i na prevarama s kreditima.

Manafort se izjasnio da nije kriv. To je ujedno i prvo suđenje koje proizlazi iz istrage specijalnog zastupnika Roberta Muellera o ulozi Rusije u predsjedničkim izborima SAD-a 2016. godine.

"Čovjek u ovoj sudnici vjerovao je da se zakon ne primjenjuje na njega. Ni porez ni zakon o bankama", rekao je Tužitelj Uzo Asonye, član Muellerovog tima. Dodao je da će dokazi pokazati da je Manafort sakrio "desetak milijuna prihoda iz inozemstva" kako bi izbjegao plaćanje poreza.

Iako će suđenje biti usredotočeno na financijski kriminal, ono može biti politički štetno uslijed napisa i priloga u medijima o čovjeku koji je Trumpu tri mjeseca vodio kampanju i u lipnju 2016. bio na sastanku s Rusima koji su ponudili inkriminirajuće informacije o Trumpovoj demokratskoj protukandidatkinji Hillary Clinton, što je sada u središtu 14-mjesečne Muellerove istrage.

Predsjednik Trump u utorak je ponovo napao Muellerovu istragu o umiješanosti Rusije u američke izbore, ponovivši kako njegova kampanja nije bila dogovorena s Moskvom te da dogovor ionako nije zločin. Ustvrdio je to nekoliko sati prije suđenja bivšem šefu njegove kampanje za porezne i bankarske prijevare u Virginiji.

Pogledajte i galeriju: Donald Trump na NATO summitu

Paul Manafort
1/16

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
08:06 01.08.2018.

strašno, uzeo novac od ukrajinaca, nije platio porez... i još je sa rusima razgovarao, ponudili mu sočne stvari protiv hilarice, nema tu što, smrtnu kaznu mu odrapiti. nego, nakon svih ovih američkih eskapada sa 'miješanjem' u izbore su u biti jako dobra stvar za cijeli svijet. sad napokon vidimo srce američkog političkog organizma vani, na suncu. otprije znamo da je lobiranje tamo zakonom uređeno, i da lobisti svašta mogu u svojim 'pritiscima' na kongresmene i senatore, guvernere, unatoč izborima na kojima narod navodno nekog birao... zaključno, amerikanci se smiju miješati u izbore po cijelom svijetu, njihovi veleposlanici paradiraju u stranim zemljama i javno govore koga treba a koga ne podržati, i što se očekuje od izabranih političara. drugima je to zabranjeno, jer amerika je, to svi znamo, iznimna zemlja, sa kojom nitko nije ravan, i ona ima pravo svijet uređivati po svojim željama i interesima. tako govore amerikanci, bio to bush, clinton, obama ili trump. a tako je govorio i ponašao se i hitler, koji je navodno bio neki ratni zločinac i napravio velika zlodjela. velim navodno, jer nakon njega je bilo jako velikih sukoba, sa jako velikim brojem žrtava, pa ništa.

Avatar mofo
mofo
10:51 01.08.2018.

Mueller je očajan, jedva da ima Manaforta, valjda je zato procurio privatne poruke njega i obitelji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije