Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPULARNOST EUROSKEPTIKA

'Počelo je europsko domoljubno proljeće'

France's National Front leader Marine Le Pen and Netherlands' Party for Freedom (PVV) leader Geert Wilders take a Selfie during a European far-right leaders meeting to discuss about the European Union, in Koblenz, Germany, January 21, 2017.     REUTERS/Wo
Foto: Reuters/PIXSELL
16.02.2017.
u 07:00

Populist Geert Wilders počeo je jučer kampanju za izbore u Nizozemskoj na kojima je favorit

Osim što će ovo biti godina predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, a moguće i u Italiji, 2017. mogla bi biti zapamćena i zbog povijesnih promjena s obzirom na to da su u svim ovim zemljama u usponu snage koje zagovaraju izlazak iz Europske unije.

I dok suradnici predsjednika SAD-a Donalda Trumpa predviđaju raspad EU smatrajući da se Unija ne može održati u sadašnjem obliku, broj onih koji traže učvršćivanje Unije, poput njemačkih političara, predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i dužnosnika europskih institucija koje nemaju izborne baze, sve je manji.

U Nizozemskoj u srijedu, točno mjesec dana uoči izbora na kojima će glavni favorit biti populist Geert Wilders, lokalni predvodnik protestnog pokreta protiv političkih elita koji je odveo Britaniju iz EU i doveo Donalda Trumpa do Bijele kuće, počinje predizborna kampanja.

Euroskeptik Wilders nazvao je izbore 15. ožujka početkom “domoljubnog proljeća” u Europi, koje će zasigurno dobiti na zamahu na izborima u Francuskoj i Njemačkoj u svibnju i rujnu.

I dok su Brexit i pobjeda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u bili veliko iznenađenje, pobjeda Wilders i njegove Stranke za slobodu, PVV, ne bi bila iznenađujuća s obzirom na to da već dvije godine vode prema svim anketama.

Međutim, Wildersov glavni suparnik, premijer Mark Rutte, čelnik konzervativne Narodne stranke za slobodu i demokraciju, VVD, nada se dobrom rezultatu zbog ubrzanog rasta nizozemskog gospodarstva.

Prema mišljenju analitičara, najradikalnije ideje o izlasku iz EU ima Nacionalni front, na čelu s Marine Le Pen, koja će se natjecati na predsjedničkim izborima u Francuskoj u travnju i svibnju. Ona se jasno izjasnila za referendum o “Frexitu” i namjeri da Francusku povuče iz NATO-a.

Prema anketama, Marine Le Pen vodi u odnosu na ostale kandidate, zbog čega u Bruxellesu nisu nimalo spokojni. Isto tako, Francuska je, nakon Njemačke, drugo gospodarstvo EU i postoji bojazan “da bi izlazak Francuske iz Unije na kontinentu prouzročio egzistencijalnu krizu”.

Oči svijeta uprte su i u Njemačku, u kojoj će se izbori održati u rujnu, a euroskeptična Alternativa za Njemačku jasno daje do znanja da je daljnje članstvo Njemačke u EU potpuno besmisleno.

>> Otkriveno o čemu su razgovarali Donald Trump i Vladimir Putin u prvom telefonskom razgovoru

>> Putin nakon sastanka s Pahorom: Spreman sam susresti se s Trumpom u Ljubljani

Komentara 6

DU
Deleted user
17:22 16.02.2017.

Tja, kaj se more. Tu ti se, dušica draga, zbiljam ne more nikaj, kajti ipak se ne more živjeti samo od tzv. ljudskih prava i od ponosa zbog nečega na nešto.

Avatar Maryo
Maryo
00:10 17.02.2017.

To je alternativa prava za svaku pojedinu zemlju: Nizozemsku, FRA, ITA, Njemačku. Osim Salvinia (ITA), htio bih da ovi ostali pobjede.

RO
rotšild
13:02 28.02.2017.

Neka bog poživi Marine Le Pen, Neka bog poživi Vladimira Putina Vladimira, i Orbana Viktora I Wildersa i nije točno da nas oni vode u središte kaosa u središte kaosa su nas uveli neorliberalni fašisti kurvini sinovi koji ne znajuju kamo pripadaju, u svojoj bolesnoj fantaziji potpuno izgubljena bagra. Načitali su se židovskog smeća pa ne znaju gdje im je rit a gdje glava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije