Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET U SLOVENIJI?

Putin nakon sastanka s Pahorom: Spreman sam susresti se s Trumpom u Ljubljani

Borut Pahor i Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.02.2017.
u 15:45

Prema slovenskim medijima Pahor, koji je u Moskvu stigao iz Berlina gdje je boravio neslužbeno, no ipak ga je, mimo protokola, primila njemačka kancelarka Angela Merkel, nada se s Putinom razgovarati o Ukrajini

Slovenski predsjednik Borut Pahor danas je doputovao u Moskvu gdje je s ruskim kolegom razgovarao o robnoj razmjeni i jačanju gospodarske suradnje, a prema slovenskim medijima cilj je posjeta privoljeti Vladimira Putina da pomogne okončati sukob na istoku Ukrajine.  

Putin je također izrazio spremnost za susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Ljubljani, izvijestio je RT.

- Ljubljana - i Slovenija općenito - je, naravno, odlično mjesto u kojem bi se mogao održati takav dijalog - rekao je Putin.

Putin je prije sastanka izrazio žaljenje zbog zahladnjenja rusko-slovenskih gospodarskih odnosa zadnjih godina i uvjerenje da Pahorov posjet signalizira obrnut smjer. Susret s Putinom bit će usmjeren na robnu razmjenu, rekao je Pahor, ali i najavio da će spomenuti obnavljanje sukoba u Ukrajini.

Prema slovenskim medijima Pahor, koji je u Moskvu stigao iz Berlina gdje je boravio neslužbeno, no ipak ga je, mimo protokola, primila njemačka kancelarka Angela Merkel, nada se s Putinom razgovarati o Ukrajini.

Slovenski mediji tako tvrde da Pahor ima ambiciju, iako za to nema mandat Europske unije ili Njemačke,  pokušati posredovati kod Putina da pomogne okončati nedavno obnovljene borbene aktivnosti na istoku Ukrajine. 

Prije razgovora s Putinom Pahor je izjavio da će govoriti o sigurnosnom stanju u Ukrajini i odnosu između Europske unije i Rusije, javila je Slovenska televizija iz Moskve. "Cilj mojega posjeta, politički govoreći, jest da pokušam sve što je u mojoj moći  da uvjerim predsjednika Putina da pokaže gestu dobre volje", kazao je Pahor za politico.eu prigodom boravka u Njemačkoj. 

"U posjet idem kao prijatelj Moskve koju ću pozvati da pokaže mudrost i učini pravi potez u vezi s prekidom vatre u Ukrajini", citira Politico.

U petak su predviđeni sastanci Pahora s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim, a tri ministra u slovenskoj vladi, među njima i šef diplomacije Karl Erjavec, imaju sastanke s predstavnicima svojih resora.

U slovenskom izaslanstvu su i gospodarstvenici koji se nadaju sklapanju i potpisivanju novih ugovora u Rusiji, napose u energetici, navode slovenski mediji. Rusija je deseti gospodarski partner i jedan od najjačih izvan EU-a, ali je zbog sankcija i pada vrijednosti ruskog rublja suradnja zadnjih nekoliko godina bila u padu.

>> Rusija NATO-ove aktivnosti na Baltiku smatra prijetnjom

Komentara 23

Avatar reference
reference
18:31 10.02.2017.

nego jeli i ovo uracunato u sankcije Rusima......Russia, Slovenia to Sign Gas Deliveries Contract for 2018-2022 on Feb. 10. Business: 00:01 10.02.2017: A staff member of the Russian Cabinet's office said that Russia and Slovenia will sign a contract onct on Russian gas deliveries for 2018-2022 during Slovenian President Borut Pahor's visit to Moscow on February 10. -

MX
Mister X
17:58 10.02.2017.

Putin nakon sastanka s Pahorom: Spreman sam susresti se s Trumpom u Ljubljani, ali sam svjestan da on nema još za sada tu slobodu da se tu nađemo ! Ovako ga mrzi medijska opozicija islamisti i mnogi plačenici a daa se sastanemo ne znam dali bi to preživio ! ""Šali se Putin""" !!!

RA
ranko75
18:58 10.02.2017.

Bravo slovenci! Tako se to radi.Da bi pokazao kakav si vjerni sluga mnogo mozga ne treba radi samo sto ti gazda kaze,ili jos bolje sam probaj pogoditi sto bi mu se svidjalo i pri tome oljuni na gospodarske interese tvoje drzave i naroda. Da bi radili ovo sto vi radite, treba vise mozga, koji nemaju svi. Vi treba ne da demonstrirate slugeranjstvo,nego dostojanstveno trazenje rjesenja i dobru volju da pomognete svima ako mozete, ali da pri tome sacuvate svoj interes. Kada ste donijeli kiseli kupus, kako ga vi zovete "zelje" vakumirano upakirano i prodavali u Moskvi, ja sam se jos jednom uvjerio da ste vi nesto drugo od nas drugih u bivsoj SFRJ. U Srbiji i Hrvatskoj bi taj kupus prije bacili u rijeku nego bi ga vakumirali i slali u Moskvu. Zelim vam uspjeha u vasoj nakani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije