Naslovnica Vijesti Hrvatska

Počelo aviotretiranje komaraca u Slavoniji

Cijeli dio pojasa od Erduta, Kopačkog rita uz Dravu i Dunav je pod vodom, što je izuzetno pogodno za komarce. Pokazao je to i obilazak terena iz zraka u srijedu ujutro
26. lipnja 2019. u 22:22 7 komentara 986 prikaza
Oprašivanje komaraca
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Stiže spas za Osječane! Dva aviona vinula su se u zrak sa Zračne luke Osijek I počelo je oko 19.10 sati tretiranje komaraca iz zraka.

stranka Desno "Grad Osijek ne smije više nikada dovesti građane u takvu alarmantnu situaciju s komarcima"

Osječko-baranjska županija posljednjih dana ruši rekorde - izbrojano je, na pojedinim lokacijama, i više od 40.000 jedinki komaraca uhvaćenih u klopke tijekom 12 sati.

Županija i Grad Osijek zavapili su i zatražili pomoć Vlade RH, odnosno novac, koja im je i priskočila u pomoć.

Koliko će aviotretiranje biti uspješno, vidjet će se kroz koji dan. Struka je, pak, jasna - najučinkovitije je rano larvicidno tretiranje ličinki.

- Aviotretiranje će trajati između 15 i 20 dana. Krećemo tamo gdje je najveća koncentracija komaraca, i gdje je najveća opasnost. To su sredstva koja je osigurala Vlada RH za borbu protiv komaraca u Osječko-baranjskoj županiji i dok se ne iskoriste, nećemo stati s aviotretiranjem. Pobrinut ćemo se i za druga sredstva i na neki način tražiti od općina i gradova, koji su i bili dužni voditi brigu o ovim napastima ranije, kada je trebalo, ali neki su to propustili, nisu imali dovoljno novca ili volje. Kao župan, ne mogu više ovakve situacije gledati, osjećam odgovornost, i krenut ćemo s rješavanjem problema u pravnom okviru, u okviru ustanove koja će voditi brigu o kontroli komaraca - poručio je župan Ivan Anušić.

Komarci `naporne zujalice` Ova krvna grupa najviše privlači komarce

Cijeli dio pojasa od Erduta, Kopačkog rita uz Dravu i Dunav je pod vodom, što je izuzetno pogodno za komarce. Pokazao je to i obilazak terena iz zraka u srijedu ujutro.

Oprašivanje komaraca | Autor : Suzana Lepan Stefančić Foto: Suzana Lepan Stefančić

- Larve koje su spremne za iduću generaciju komaraca su u ogromnom broju na tim područjima. Da smo se pobrinuli za larvicidne tretmane u proljeće, ne bismo imali ni prvu, ni drugu, ni treću generaciju komaraca. To se iduće godine ne smije dogoditi - zaključio je Anušić.

Obuhvatit će se iz zraka 35.000 hektara za cijelu županiju.

Izbodeno dijete NAJEZDA KOMARACA Očajni građani traže pomoć: 'Osuđeni smo na kućni 'zatvor', nije normalno koliko grizu'

Paralelno, nastavljaju se tretmani sa zemlje koji će biti usklađeni s onima iz zraka.

- Tretman cijelog grada Osijek provodit će se od srijede do zaključno petka te će biti financiran isključivo planiranim sredstvima iz Proračuna Grada Osijeka - prioćili su iz Grada Osijeka.

Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar raco
  raco:

  pa šta se čekalo do sada?

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  eto, da neprijatelj vidi i osjeti da imamo zrakoplovstvo 😁

 • nik83:

  E, ovo se zove prodavanje magle, ali doslovno. Moraš 10 metara biti udaljen od Antonova da vidiš ikakav dim, a i učinkovitost takvog tretmana je čista nula. Zašto se moralo mijenjati nešto što je funkcioniralo i bilo učinkovito? Zašto se ... prikaži još! ne koristi više stari tretman kojim se vidi da zrakoplov ispušta gusti bijeli dim koji prekrije cijeli Osijek i sporo se razilazi, a miris ostane u zraku cijelu noć?